Skip to main content

Je mi ctí spolupracovat

22. 11. 2011

Spolupráce s LiStOVáNím pro mne byla jednou z nejzajímavějších zkušeností roku. To, jakým způsobem dokáže LiStOVáNí oslovit diváky po celé České republice a jak kvalitně je má kniha Ekonomie dobra a zla zinscenována, mne velice příjemně překvapilo. 

Živá a dramatická forma čtení

22. 11. 2011

S projektem LiStOVáNí jsme měli to potěšení spolupracovat v rámci návštěvy francouzského spisovatele Mikaela Olliviera, jehož knihu pro náctileté Život k sežrání, LiStOVáNí z vlastní iniciativy zpracovalo a úspěšně hrálo po školách, knihovnách nebo na svých stálých divadelních scénách. 

Všude bylo vyprodáno

22. 11. 2011

Projekt LiStOVáNí už jednou hrál moji knihu Co jsem to proboha udělal?. Když mě nakladatelství Argo zvalo na křest mé další knihy Drž mě pevně, miluj mě zlehka, okamžitě jsem vyslovil přání opět objet s tímto projektem celou republiku.

Prosincová premiéra

20. 11. 2011

Na prosinec jsme připravili premiéru knihy jedné z nejpřednějších a zároveň také nejplodnějších autorek poslední doby (nejen) dětských knih, spisovatelky Aleny Ježkové Dračí polévka, která nás v LiStOVáNí navíc na všech stálých scénách doprovodí a po krátké besedě bude podepisovat své knihy, které budou na místě ke koupi. Tento příběh, je součástí snad už každé české školní třídy. Kniha je vhodná pro děti od 9 do 14 let.

Pro velký úspěch podruhé

17. 11. 2011

18. listopadu proběhlo pro velký úspěch představení brněnských herců Listování. Jedná se o scénické čtení vybraných knih, jehož cílem je popularizovat čtenářství u dětí. Do místního kinosálu se na tři různá představení sjelo více než 300 dětí z okolních mateřských a základních škol. Hlavní hvězdou pořadu byl „duchovní otec" celého projektu Lukáš Hejlík. V představeních Ztraceniv čase, Kvak a Žbluňk a Kouzelná baterka dále zazářili herci: Lenka Janíková a Alan Novotný. Po představení, za velkého zájmu žáků proběhla autogramiáda.

Ukázka: Dračí polévka

Ukázka: Dračí polévka

16. 11. 2011

„Tobě nevadí, že si tě neváží? Že si myslí, že jsi nějaký... blbeček?" vyhrkl jsem a hned jsem se zděsil, jestli se děda neurazí.
„Nepotřebuju lidi soudit a hodnotit, jak se chovají. On chce jen jídlo, tak mu nabídku stejně dobré jako každému jinému. Víc nechce. Proč bych se měl zabývat tím, co si o mně myslí? Přemýšlí snad drak o tom, co si myslí moucha?"

Představení mělo velký úspech

3. 11. 2011

Dne 2. listopadu 2011 naše škola již podruhé v tomto roce přivítala herce z projektu LiStOVáNí pod vedením Lukáše Hejlíka, kteří tentokrát představili knihu Mariusze Szczygiela Gottland.

Osvěžení vědomostí K.H.B

2. 11. 2011

K.H.B. jsem původně chtěla vynechat z důvodu únavy (v posledním týdnu jsem byla v divadle třikrát a v neděli se chystám na Ekonomii), ale syn rozhodl za mě, že půjdeme. Vůbec jsem, samozřejmě, nelitovala. Naopak, byli jsme oba nadšení.

Ukázka: Tyrolské elegie

Ukázka: Tyrolské elegie

10. 10. 2011


1

Sviť, měsíčku, polehoučku
skrz ten hustý mrak,
jakpak se ti Brixen líbí? -
Neškareď se tak!

Představení může motivovat

5. 10. 2011

Takto nám odpověděla paní Mgr. Lenka Snášelová z MŠ a ZŠ Jehelnice na dotazník o LiStOVáNí.

S výkonem herců na naší škole jsme byli všichni maximálně spokojeni. Dětem se představení líbilo a jejich reakce byly výborné. Nejvíce nás všechny zaujala choreografie.

Na naší škole již potřetí!

4. 10. 2011

4. října 2011 proběhlo na naší škole již potřetí LiStOVáNí. Pro studenty nižšího gymnázia bylo určeno představení Straka v říši entropie, které zábavnou formou vysvětluje dětem, jak prakticky fungují v přírodě fyzikální zákony. Kniha Markéty Baňkové si určitě najde své místo v knihovničkách zvídavějších studentů.

Listování je výjimečný zážitek

24. 08. 2011

Lukáš Hejlík a Alan Novotný jsou mistři zkratky, kteří umějí s dobrou knížkou divy. Ekonomie dobra a zla se díky nim stala bestsellerem a její autor Tomáš Sedláček našel v divadle své nové já, díky kterému dokáže podat své inspirativní a aktuální myšlenky ještě přesvědčivěji než dříve.

Úspěšné spojení neslučitelného

11. 08. 2011

Listování je ojedinělý projekt, který podporuje knižní kulturu a čtení moderním způsobem. V době rychlého rozmachu technologií jsme bohužel svědky úpadku čtenářské gramotnosti, který vede k povrchnímu vnímání informací.

Stačí otevřít oči a uši

27. 07. 2011

V pondělí 27. července 2011 jsme opět po měsíci měli tu čest u nás přivítat projekt LiStOVáNí, který neopakovatelným způsobem přibližuje současné knihy těm, kteří je milují, ale i těm, kteří při slově kniha zaujímají obranný bojový postoj. A možná že nejvíce právě jim.

Ukázka: Zvíře

Ukázka: Zvíře

12. 07. 2011

„Někdy když v noci ležím v posteli…,” začal jednoho dne. „Víš, jaké to je, když ležíš v posteli a je tma? Na chodbách se nechává rozsvíceno, ale v pokojích se po desáté hodině svítit nesmí. Z toho se pak dělají stíny. Docela obyčejné věci vrhají stíny, které se všude natahují. Ležím, dívám se na ně a říkám si: jsou to přece jenom obyčejné věci. Tohle je jenom můj stůl.

Zajímavé, akční a nápadité

11. 07. 2011

S velkou radostí jsem zhlédl scénické zpracování knihy v rámci cyklu LiStOVáNí a jsem toho názoru, že takovýmto způsobem je možné přiblížit široké veřejnosti a zejména pak nejmladší generaci krásy a poklady ukryté v knižní produkci. Zpracování, které autoři předkládají je zajímavé, akční a nápadité.

Óda na LiStOVáNí

30. 06. 2011

Paní Květa M. ze Západních Čech, inspirována studentskou prací Tomáše, nám napsala svoji "Ódu na LiStOVáNí", kterou rádi uveřejňujeme a děkujeme.

LiStOVáNí = jedno slovo - devět písmen, různé velikosti... ale nejvíce ze všeho to značí OBSAH názvu a ten je daleko hlubší, než se na první pohled zdá.

"Můj kulturní zážitek"

22. 06. 2011

Tomáš právě končí primu osmiletého gymnázia a měl vypracovat slohovou práci na téma Můj kulturní zážitek. Listování se ocitlo v opravdu pestré společnosti třeba vedle opery Carmen, Cyrana z Bergeracu nebo Relikviáře sv. Maura, přesto si vybral právě LiStOVáNí, svoji práci nám poskytl, a tak ji se souhlasem jeho i maminky, uveřejňujeme a děkujeme. LiStOVáNí

Pochopil jsem fyzikální zákony

20. 06. 2011

V pondělí 20. června 2011 zavítali do Višňového herci z divadla v Českých Budějovicích s cyklem scénického čtení – LiStOVáNí. Pavel Oubram a Věra Hollá četli žákům 2. stupně z knihy „fyzikálních bajek" Markéty Baňkové Straka v říši entropie. O tom, jak zdařilá akce to byla, svědčí postřehy některých žáků.

Další a další děti budou číst

13. 06. 2011

13. 6. 2011 se některé třídy naší školy byly podívat na divadelním představení s knihou v ruce v Krajské knihovně. Letos jsme viděli úžasného „Komisaře Vrťapku", prvňáčci zhlédli pohádku „O princi Čekankovi" a nejstarším dětem se líbila „Straka v říši Entropie".