Skip to main content

Zájem dětí o čtení se probouzí

27. 05. 2011

Jak naučit děti číst knížky? Častá to otázka rodičů a učitelů. V podstatě velice JEDNODUŠE. Přiveďte je na představení scénického čtení s názvem LiStOVáNí, tak, jak jsme to zažili 25. 5. 2011 u nás ve škole ve Znojmě.

Ukázka: Můj příběh 9.58

Ukázka: Můj příběh 9.58

25. 05. 2011

USAIN BOLT – NEJRYCHLEJŠÍ MUŽ na světě. Tohle mě vážně nikdy neomrzí poslouchat. Kdybyste shromáždili stovku lidí a zeptali se jich, kdo je nejlepší hráč basketbalu na světě, nejlepší fotbalista nebo nejlepší světový hráč kriketu, nejspíš byste od nich nedostali stejnou odpověď. Pokud byste jim položili otázku „Kdo je nejrychlejší sprinter světa?", všichni by odpověděli stejně – Usain Bolt.

Čtení není nuda, ale zábava

25. 05. 2011

Názory žáků - přímých účastníků LiStOVáNí

Program LiStOVáNí o knížce Život k sežrání byl velmi dobrý. Příběh o 14letém chlapci Benovi, který trpěl nadváhou, a jeho první lásce Claire se nám opravdu líbil. Představení bylo vtipné, herci skvělí. Dle mého názoru to bylo nejlepší představení, na kterém jsme se školou byli. Samozřejmě nechyběl ani šťastný konec.

Eva Bendová, 9.A

Ukázka: Život k sežrání

Ukázka: Život k sežrání

19. 05. 2011

Jediný, co je na školní lékařský prohlídce prima, je, že se člověk uleje z hodiny. Já tam byl místo fyziky. Oknem viděl kousek modrýho nebe, po kterým přecházely mraky. Jak asi v tuhle chvíli vypadá nebe nad Moulinetským výběžkem v Dinardu. Jezdil tam s rodiči každý léto. Jsem úplnej magor do Bretaně. Na konci Moulinetu je dům s výhledem na moře. Chci ho koupit a udělat z něj restauraci.

Robert Fulghum

Robert Fulghum

18. 05. 2011

Známý americký spisovatel Robert Fulghum příjíždí opět s novou knihou Drž mě pevně, miluj mě zlehka, která tentokráte pojednává o tančení a především tangu a opět s projektem LiStOVáNí objíždí jeho stálé scény.

Divákům se představení líbila

13. 04. 2011

V kině Bolatice tak ve středu 13. 4. 2011 žáci nižšího stupně zhlédli představení „Kouzelná baterka" o baterce, která má schopnost oživovat věci neživé, jako jsou PET lahve, peřiny nebo mýdlové bubliny.

Vezměte puberťáky do divadla!

7. 04. 2011

Deváťáci se skvěle bavili při scénickém čtení...

Přiznávám, že když mi před časem paní knihovnice z loketské knihovny nabídly, abych přišla s deváťáky na scénické čtení z cyklu Listování, polilo mě horko. Za prvé přinutit naše vycházející žáky, aby ve druhém pololetí ještě něco dělali, je téměř nadlidský výkon.

Petr Morkes

Petr Morkes

15. 03. 2011

Petr Morkes, duchovní otec legendárního psího detektiva, Komisaře Vrťapky, který ožije v LiStOVáNí a v březnu a dubnu se rozjede po vlastech českých. Budeme doufat, že i do Vašeho města či knihovny. Přečtěte si odpovědi na dotázky pro Petra Morkese a nalaďte se na blížícího se Vrťapku! Coming very soon!

Ukázka: Komisař Vrťapka a prokletí zubu...

Ukázka: Komisař Vrťapka a prokletí zubu...

10. 03. 2011

Vylíčil sem Hermíně všechno, co se mi zatím případu podařilo zjistit, a společně jsme vyrazili prohledat starou část zahrady. Kromě velkého nepořádku a pár krtinců jsme nic podezřelého nenašli. Hlasitě jsme volali na Karlina, ale nikdo nám neodpovídal. Jen v jednu chvíli se Hermína na okamžik zarazila, když uslyšela slabé, nejspíš myší pištění. Kvůli hlodavcům jsme tu ovšem nebyli.

Ukázka: Garpíškoviny

Ukázka: Garpíškoviny

11. 11. 2010

Brendy, můj nejlepší venkovský kamarád, se s hlasitým štěkotem rozběhl, že ji prý chytí. Málem jsem ho hned kousl, jak jsem se naštval. Hrozně jsme se tenkrát poprali. Nakonec on ležel na zádech, já stál nad ním a děsně jsem vrčel. Lidé nás vší sílou tahali od sebe a já stále vrčel.

Bára Nesvadbová

Bára Nesvadbová

9. 11. 2010

Již o tomto víkendu se můžete těšit na premiéru LiStOVáNí knihou Báry Nesvadbové Garpíškoviny, aneb Bibi a čtyři kočky. Nenechte se zmást, že jde o knihu pro děti, na své si přijdou i rodiče, prarodiče, jakož i široká čtenářská veřejnost.

Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček

1. 11. 2010

Vznik každého LiStOVáNí provází řada otázek. Nejvíc nás však zajímá, jak budou reagovat naši diváci, jak se jim bude LiStOVáNí líbit. U knihy Ekonomie dobra a zla autora Tomáše Sedláčka otázka o to palčivější, oč vzdálenější je téma ekonomie beletrii.

Zdeňek Černín

Zdeňek Černín

1. 11. 2010

V souvislosti s připravovanou premiérou LiStOVáNí - Tiché dny v Mixing Part - Vám postupně představíme naše dva nové kolegy - Jitku Sedláčkovou z Divadla Pod Palmovkou a Zdeňka Černína z Městského divadla Brno, který nám poskytl následující rozhovor. Kolegyni Jitku vyzpovídáme již brzy!

Ukázka: Ztraceni v čase

Ukázka: Ztraceni v čase

18. 03. 2010

Velké neštěstí

„No, co ti mám povídat, však už tu historku dobře znáš," babička zavírá album, sundává si brýle a unaveně si mne oči.

„Babi," zaprosí Martin. „Povídej..."

Petra Braunová

Petra Braunová

18. 03. 2010

V březnu budeme společně s autorkou Petrou Braunovou listovat jejím příběhem pro děti s názvem Ztraceni v čase. Prožijeme napínavá dobrodružství jedenáctiletého Martina, který tráví prázdniny u babičky na venkově, a nakonec se snad i dozvíme, kdo že se to vlastně "ztratil v čase". A kam by se ráda "ztratila v čase" samotná autorka příběhu Petra Braunová? Odpověď nejen na tuto otázku si přečtěte v našem rozhovoru.

Kniha hravě a poutavě

15. 03. 2010

Cyklus scénických čtení Listování se ve Veselí nad Moravou představil poprvé. Herci Lenka Janíková a Lukáš Hejlík svým vystoupením dokázali, že se dá dětem kniha předvést hravě a poutavě - z knihy četli, představovali její hrdiny, běhali, komunikovali s publikem a to za pomoci jen několika rekvizit. 

Galina Miklínová

Galina Miklínová

24. 02. 2010

Galina Miklínová, která nás mimochodem bude společně s Pavlem Šrutem doprovázet na našem lichožroutském turné, je známou ilustrátorkou, grafičkou a autorkou několika animovaných filmů. Má malou dcerku Rozinku a byla tak hodná a zodpověděla nám pár otázek.

Scénická četba má význam!

26. 10. 2009

Čtyři knihovny Zlínského kraje spojily své síly a ve společném projektu k podpoře dětského čtenářství připravily projekt Čtením lákáme děti do knihoven Zlínského kraje. V prvním pololetí do knihoven zavítal soubor Listování a dětem představil literární dramatizaci knih A.Lobela Kvak a Žbluňk jsou kamarádi a A.Herzog Lililinda superhvězda.

Ukázka: O princi Čekankovi

Ukázka: O princi Čekankovi

16. 12. 2008

Kapitola první

Jak to všechno začalo
a jak princ Čekanka dostal psaní.

Večerníček naživo!

18. 11. 2008

Kniha Olgy Černé, Kouzelná baterka se stala literární předlohou pro cyklus scénických čtení: LiStOVáNí pro děti a hravé dospělé alias "Večerníček naživo!"

Lukáš Hejlík a Lenka Janíková nám 18.listopadu předvedli přímo excelentní představení. Takže, všechny děti se místo vyučování, na okamžik přenesly s kouzelnou baterkou do neobyčejného světa.