Skip to main content

Jeden svět 2012

 |  Aktuality

S radostí jsme přijali nabídku odehrát představení v rámci mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2012 pořádaného společností Člověk v tísni, ve spolupráci s Lužánkami - Střediskem volného času, Brněnským kulturním centrem, Moravskou galerií v Brně, HaDivadlem a Divadlem Husa na provázku.

Zahájení festivalu v Hadivadle v pondělí 19. 3. od 18:30 moderuje Lukáš Hejlík, zde také 25. 3. ve 21:00 společně s Alanem Novotným zalistují knihou Václava Havla Prosím stručně.

Prosím stručně

Kniha Václava Havla na sebe strhla vlnu pozornosti. Potrefené husy se ozvaly, nezasažené stále mlčí. Jak podtitul napovídá, jde o literární koláž, ve které se střídají tři žánry: rozhovor, původní výňatky z instrukcí nejbližším spolupracovníkům na Hradě a deníkové zápisy z doby práce na tomto textu. V knize se střídají nejen žánry, ale i čas a místa. LiStOVáNí uvedlo premiéru představení k sedmdesátinám Václava Havla.

Jeden svět 2012

Rok se s rokem sešel a přípravy na další ročník festivalu nabírají na intenzitě. Jaký bude ten letošní? Plný nepokojů a revolty. Ne, nebojte se. Průběh festivalu bude klidný, ale letošní filmy se zaměří na protesty, revolty a nepokoje v různých podobách. V hlavní tematické kategorii se totiž objeví filmy věnované arabským revolucím. To však není vše. Letošní filmy budou reflektovat nesouhlas mladých lidí se současným stavem společnosti a také se zaměří na jednotlivce, kteří se nebojí za svá práva i práva druhých bojovat.

Letošní ročník se ovšem nebude věnovat pouze tématům, která hýbou historií, politickými a socio-ekonomickými systémy. V sekci Spolu navzdory vám nabídneme intimnější témata týkající se rodinných vztahů, které však, jak už sám název napovídá, nejsou pohádkami o nukleární rodině. Koneckonců i vztahy s nejbližšími mohou být revolučními událostmi.

Ani letos nebudou zklamáni diváci, kteří si Jeden svět oblíbili, protože každoročně přináší zajímavé a inspirativní dokumenty s ekologickou tematikou. A jaká lákadla pro jsou připraveny? Budete se brodit odpadky, vzpomínat na Černobyl a spolu s indickými pěstiteli bavlny ochutnáte semena hořkosti.

Na festivalu budou tradičně bohatě zastoupeny české dokumentární filmy. Můžete se těšit na snímky, které přiblíží život na hřbitově, punk v Africe nebo úskalí rozvojové pomoci a samozřejmě nebude chybět film o Brně!

Na závěr nesmíme zapomenout zmínit, že Člověk v tísni letos slaví kulaté narozeniny. Uhodnete kolikáté? Budou uvedeny dokumenty mapující začátky této renomované nevládní organizace. Přijďte slavit s nimi!