Skip to main content

Aby děti četly…

 |  Reference

Žáci 1. i 2. stupně ZŠ Otokara Březiny v Jaroměřicích nad Rokytnou měli možnost setkat s herci Lukášem Hejlíkem a Alanem Novotným v divadelním představení „s knihou v ruce". Formou velmi působivého scénického čtení byli žáci vtaženi do děje tří knížek, ti nejmladší do příběhů žabáků Kvaka a Žbluňka,

starší žáci prožívali napínavá dobrodružství se strýčkem Ludvíkem a nejstarší běželi nejrychlejší závod ve svém životě s nejrychlejším sprinterem všech dob Usainem Boltem.

Tato poutavá scénická čtení jsou součástí projektu LISTOVÁNÍ, který je v rámci rozvoje čtenářské gramotnosti podporován MŠMT ČR. Více informací o tomto projektu můžete získat na www.listovani.cz. Fotografie z představení v naší škole a rozhovor s Lukášem Hejlíkem, který připravila redakční rada nově obnoveného školního časopisu, najdete na těchto stránkách.

Proč jste se zapojil do projektu Listování?

Pracuji na tomto projektu už 10 let a není to žádná novinka. Ročně objedeme třeba až 150 škol a teď už vím, jak čtou děti v Jaroměřicích a stejně tak vím, jak děti čtou třeba v Českém Těšíně, což je úplně někde jinde.

Co je váš nejoblíbenější koníček?

Můj koníček byly a jsou knihy a to už je tak intenzivní koníček, že se málokdy odtrhnu. Můj koníček jsou taky ovce, se kterými se asi brzy rozloučím. Také rád cestuji po velkých městech po celém světě.

Baví vás číst?

No to je dobrá otázka. Copak baví, ale spíš už mi to moc nejde, protože když čtu, tak už přemýšlím, jestli je to pro nás možné udělat v Listování.

Co pro Vás znamená projekt Listování?

Listování je vlastně ze všeho, co vidíte v televizi nebo v divadle to, co mě baví nejvíc. Koneckonců jsem si ho sám vymyslel a dělám ho už 10 let. Jinak bych ho nedělal. A věřte, že mám na práci dost věcí, třeba teď už vím, co budu dělat až do 22. června. Někoho by to těšilo, ale mě znepokojuje, že už teď mám naplánovaný každý den.

Fotogalerie zde: