Skip to main content

Hodnocení Čteme s Listováním

 |  Reference

Představit nové formy práce s dětskými čtenáři, děti motivovat k četbě a dospělým ukázat, jak lze také získat zájem dětí o čtení, to vše bylo cílem společného projektu Klubu dětských knihoven Zlínského kraje.

Ve dnech 16. a 17.června 2008 spojily své síly Knihovna Kroměřížska, Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně, Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně a Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti, aby představily svým dětským čtenářům úspěšný projekt souboru Listování. V průběhu dvou dnů proběhlo netradiční scénické čtení z knížky spisovatelky Ivy Procházkové Myši patří do nebe pro více než čtyři stovky malých čtenářů ve čtyřech městech Zlínského kraje. Díky dotaci mohl být projekt realizován jako jedna ze společných akcí nedávno zřízeného Klubu dětských knihoven SKIP Zlínského kraje, setkal se s kladným hodnocením všech zúčastněných; díky tomu, že jsme spojili své síly, získali jsme množstevní slevu na představení a zároveň jsme si vyzkoušeli, že v rámci kraje je možné i do budoucna takto uskutečnit více společných projektů. Děkujeme Ministerstvu kultury ČR a SKIP ČR za poskytnutou dotaci, bez níž bychom v knihovnách projekt nemohli uskutečnit. Za KDK ZK zpracovaly H.Hanáčková a M.Čápová, oddělení pro děti Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti.

Reakce z knihoven:

Listování dopadlo naprosto skvěle, všem se moc líbilo, doufáme, že příští rok si naplánujeme zase něco obdobného. Představení se konalo v budově Krajské knihovny Frantška Bartoše 16. 6. 2008. 55 dětí prožilo nezapomenutelné chvíle při scénickém čtení knihy Myši patří do nebe Ivy Procházkové (KKFB Zlín).

Představení Myši patří do nebe podle knížky Ivy Procházkové bylo odměnou pro více než 200 mladých literátů a výtvarníků z Uherskohradišťska, kteří přijeli v pondělí 16.6.2008 dopoledne na slavnostní vyhlášení dětských soutěží pořádaných Knihovnou BBB v Uherském Hradišti. V rámci festivalu Hradišťské sluníčko jsme pozvali účastníky literární soutěže Píšu povídky, píšu básně..., výtvarné soutěže Ex-libris 2008 a internetové soutěže k výročí vzniku knihovnictví v Uherském Hradišti (KBBB Uherské Hradiště)

17.června dopoledne vidělo 80 žáků druhých a třetích tříd z kroměřížských škol v prostorách Knihovny Kroměřížska scénické čtení z knížky Ivy Procházkové Myši patří do nebe. Děti i pedagožky si necelou hodinku s dvěma skvělými herci báječně užily. Děvčata i kluci se nechali vtáhnout do děje, o čemž svědčily spontánní reakce. Paní učitelky (které s dětmi ročně absolvují několik představení) byly z Listování nadšené a všechny si rezervovaly místenky pro své žáky na příště (KK Kroměříž)

*Členové souboru Listování Věra Hollá a Pavel Oubram přivezli do MVK Vsetín představení Myši patří do nebe Ivy Procházkové. Děti ze ZŠ v Rokytnici, Luhu a na Trávníkách prožily neuvěřitelné dobrodružství myšky Šupito a myšáka Bělobřicha. V těsném kontaktu s herci získaly děti úžasný zážitek a netradičním způsobem se seznámily s knížkou skvělé české spisovatelky a jistě si mnohé z nich rády knihu přečtou (MVK Vsetín)