Skip to main content

LiStOVáNí s Lukášem Hejlíkem

 |  Reference

LiStOVáNí je projekt, který již 10 let představuje poutavou formou divákům knihy českých i zahraničních autorů. Je založený na scénickém čtení konkrétní knihy, jehož cílem je vzbudit u dětí zájem o čtení.

V úterý 19. 2. se žáci 4. – 6. ročníku zúčastnili v kině Puls hodinového LiStOVáNí knihy francouzského autora Mikaëla Olliviera Život k sežrání. Herci Lukáš Hejlík, Alan Novotný a Lenka Janíková představili dětem knihu zcela neobvyklým způsobem. Nešlo totiž jen o čtení vybraných pasáží knihy, ale o divadelní představení s rekvizitami, kostýmy a hudbou, ve kterém je děj knihy s podstatnými hranými pasážemi přenášen na diváky a diváci jsou do děje postupně vtahováni.

Naši žáci se tak na chvíli stali součástí života francouzského studenta Bena, který chodí do školy na předměstí Paříže, žije s matkou, trápí se nadbytečnými kily a posléze dietou a miluje spolužačku Claire. Zvládne Ben boj s obezitou? Bude jeho láska opětována? Odpovědi na tyto otázky žáci v představení sice dostali, ale četba zmíněné knihy jim příběh Bena ještě více přiblíží. A právě o to jde v projektu LiStOVáNí především – získat děti pro samostatné čtení knih.

Z nadšené reakce našich žáků věřím, že si žáci představovanou knihu rádi přečtou, a tak pochopí, že čtení knih má i v dnešní době své kouzlo.

Autor: Mgr. Sylva Ježová