Skip to main content

Listování ve Bzenci

 |  Reference

V březnu jsme v bzenecké základní škole nabídli našim žákům pořad Listování. Zakladateli a organizátory tohoto zajímavého projektu jsou herci Lukáš Hejlík (široké veřejnosti známý nejspíše jako doktor Kalina ze seriálu Ordinace...) a Pavel Oubram.

Listování je zjednodušeně řečeno divadelní představení s knihou v ruce, zvláštní druh scénického čtení, který velice poutavou formou předkládá divákům zcela nový zážitek z četby. Svým pojetím si klade za cíl posluchače knihou oslovit a obzvláště u žáků a studentů probudit zájem o čtení a sebevzdělávání. Snaží se být pomocníkem pedagogů a rodičů v motivaci dětí ke čtení knížek.

Ve Bzenci se představili herci Pavel Oubram a Věra Hollá se třemi pořady, každý pro jinou věkovou kategorii.

Pro nejmenší četli z knihy Komisař Vrťapkaa prokletí zubu moudrosti autora PetraMorkese, což je napínavý detektivní příběh, jehož hlavní hrdina rozplétá nitky zločinu v samém srdci zoologické zahrady.

Starší děti seznámili s knihou Pachatelé dobrých skutků spisovatele Miloše Kratochvíla: Michal a Filip, pachatelé dobrých skutků, spolu zůstali jako nerozluční kamarádi! Nezlomily je poznámky učitelky, podezřívavost ředitele, ani maléry nebo úrazy. Ale je před nimi zkouška nejtěžší - láska ke stejné spolužačce...

Žáky nejvyšších ročníků pak upoutali herci bestsellerem Markéty Baňkové Straka v říši entropie (za niž autorka získala mj. cenu Magnesia litera za rok 2011) – jde o bajky pro dospělé i děti, ve kterých jsou vtipnou formou vysvětleny nejdůležitější fyzikální zákony. Zvířata v nich luští záhady existence a fungování světa. Zjistíme, proč se hroch udrží na vodní hladině, jak lišky prochází krizí středního věku nebo proč nemá smysl bojovat proti nepořádku.

Projekt Listování má za šíření čtení a čtenářství záštitu Ministerstva školství. Za mimořádný přínos v oblasti propagace čtenářství získalo Listování cenu Nadace Český literární fond.