Skip to main content

Luce Sitarová o Boltovi

 |  Reference

Diváci v brněnské Redutě poodhalili tajemství úspěchu sprintera Usaina Bolta
„V srpnu 2010 mi bylo 27 a trenér tvrdí, že bude trvat ještě dva možná tři roky, než dosáhnu vrcholu. Zdaleka jsem ještě neskončil," píše Usain Bolt. Ve svém životopise Můj příběh – 9,58 poodhalil nejrychlejší muž planety tajemství svého úspěchu.

 

Nově vydaná kniha představuje osobnosti Boltova života, které nejvíce ovlivnily jeho směřování. Nakouknout do Boltova soukromí mohli v neděli i diváci brněnského divadla Reduta - díky hercům z projektu scénického čtení LiStOVáNí Lukáši Hejlíkovi a Alanu Novotnému.
Na pódiu před potemnělým hledištěm stojí jen dva obyčejné dřevěné stoly pokryté žlutým a zeleným ubrusem. Nikdo z diváků se ale nepozastavuje nad tím, proč scénograf vybral právě tyto dvě barvy. Všichni sem, do brněnského divadla Reduta, přišli proto, aby se seznámili s nejrychlejším mužem světa, Jamajčanem Usainem Boltem. Ne tedy osobně. To by hlediště bylo jistě narvané k prasknutí. Slavného sprintera divákům přiblíží dvojice herců z projektu scénického čtení LiStOVáNí – jeho spoluzakladatel Lukáš Hejlík a opora brněnského ansámblu LiStOVáNí Alan Novotný. Jako odrazový můstek jim přitom slouží jeho nově vydaný životopis Můj příběh - 9.58.

Několik výtisků lesklé černé knihy také stojí na jednom ze stolů. Za ten si chvíli po ztlumení světel stoupá Alan Novotný v roli dvojice moderátorů sportovního pořadu Alana a Alana, kteří se od sebe liší pouze dioptrickými brýlemi. Moderátor začíná rekapitulací minulých představení, která se nese ve sportovním duchu - připomíná divákům například představení pro děti, jejichž hlavními hrdiny byli „Kvak a Žbluňk, duo skvělých akvabel", a další úspěšná vystoupení. V sále ostatně nejsou jen dospělí, jak by se dalo očekávat podle představované knihy. V prvních řadách sedí i několik malých dětí.
„Myslím, že LiStOVáNí může oslovit jak děti na základních školách, tak i ve školkách, a samozřejmě i dospělé. Jako učitelka češtiny na střední škole tento projekt velice oceňuji. LiStOVáNí mám ráda, sleduji ho v podstatě od začátku a snažím se chodit na všechna představení," říká učitelka Petra Černínová.
Moderátor dále ukazuje divákům vtipnou kresbu, na které je zobrazeno několik spermií.
„Hádejte, která z nich je Bolt," vyzývá herec diváky, když tu v sále někdo kýchne. „Ano, máte pravdu, je to ta první. Možná by se mohlo zdát, že to byl ulitý start, ale opravdu to tak nebylo," dušuje se moderátor Alan a hlediště vybuchne smíchem. Po čas celého představení se oba herci obrací na diváky, takže to spíš vypadá, že dva kamarádi předvádějí vtipnou scénku partě známých.
„Většina našeho publika jsou stálí diváci, kteří chodí snad na každé představení, protože LiStOVáNí berou jako takový seriál," vysvětluje Lukáš Hejlík. Na scéně se nejprve objeví jako sportovní redaktor Petr Pavel, ale v průběhu celé inscenace se promění ještě v několik dalších postav. Kniha Můj příběh - 9.58 totiž představuje osobnosti z Boltova okolí, které ho, podle něj samotného, nejvíce ovlivnily.

Moderátor Alan proto zpovídá Hejlíka jakožto Boltovu vychovatelku ze školky, učitele tělocviku, nejlepšího kamaráda, matku, bratra, nevlastní sestru, otce, oblíbenou tetu, a nakonec trenéra jamajské atletické reprezentace. Každá postava má v knize vlastní kapitolu, jež Bolta představuje z různých úhlů pohledu. Nejedná se ale o žádné suché, faktografické rozhovory. V některých chvílích má člověk problém se mezi výbuchy smíchu nadechnout. Po vtipu o fotbalu, jakožto jediné hře, díky které mohou tisícovky příslušníků "střední třídy" nadávat jedenáctce milionářů a křičet na ně "pohni zadkem", se z hlediště dokonce ozve pobavený potlesk.
Představení po necelé hodině končí – jak jinak, než během. To se oba herci imaginárně utkávají s nerychlejším mužem světa a pokořují, také imaginárně, světový rekord.
„Tuto scénku jsme loni na Zlaté tretře impulsivně předváděli právě Usainu Boltovi," vzpomíná Lukáš Hejlík. „Původně jsme sice měli v plánu zpracovat cestopis Hanzelky a Zikmunda, ale nakonec to nevyšlo, takže jsme se nakonec inspirovali touto vzpomínkou a samozřejmě knihou a vytvořili toto představení," vysvětluje.
Po několika děkovačkách diváci pomalu vstávají. Přímo před sálem mají možnost zakoupit si Můj příběh - 9.58, stejně jako další knihy, které LiStOVáNí představilo v minulosti.

„Knihy se určitě na základě těchto představení prodávají více," říká Marcela Kubištová, která se dlouhodobě stará o prodej knih na brněnských představeních. Pokud jde o opravdu známou knihu, lidé si ji prý kupují už před představením. „Výhodné je pro diváky hlavně to, že knihy prodáváme za sníženou cenu," dodává Kubištová.
Lukáš Hejlík upozorňuje, že největší zásluhu na zpracování této knihy má Alan Novotný. „Vybral nejzajímavější pasáže z knihy a obohatil představení o spoustu humoru. Životopis a sportovní literaturu jsme zpracovávali poprvé. Asi máme vždycky na jaře nějaké roupy nebo co a snažíme se prozkoumat nové žánry. V minulých letech jsme na jaře uváděli třeba zpracování kuchařky," připomíná Hejlík.
Usaina Bolta teď LiStOVáNí představí na svých pěti domovských scénách, ale i v dalších divadlech v České i Slovenské republice. V květnu pak začne Merde Tour, kdy herci představí pátou knihu z řady bestsellerů Stephena Clarka – anglického autora, žijícího a píšícího v Paříži – nazvanou Faktor merde. Tohoto jedinečného turné se zúčastní i sám autor, jehož anglický humor pobavil již tisíce čtenářů.

Článek pro munimedia.cz napsala Lucie Sitarová.