Skip to main content

Lukáš Hejlík četl „Brněnské“

 |  Reference

Jak se šesťáci bezbolestně prokousali Životem k sežrání!
LiStOVáNí je projekt, který poutavou formou scénického čtení představuje divákům rozličných věkových kategorií knihy českých i zahraničních autorů. Jeho cílem je vzbudit zejména u dětí zájem o čtení.

Protože se o totéž snažíme i my, vytáhli jsme šesťáky na jedno z představení. Do sokolovny v Kožušanech se banda padesáti třináctiletých školáků dostavila ve čtvrtek 4. dubna ne příliš uspořádaně a s nejasnou představou, co je vlastně čeká. Pár vteřin po začátku však už byli vtaženi do příběhu pařížského studenta Bena, který žije sám s matkou a řeší své problémy s nadváhou a s láskou ke spolužačce Claire . Díky hercům a jejich vtipnému podání se kluci a holky vlastně „bezbolestně" prokousali celou knížkou a prošli si s Benem jeho trápení s kily, dietou, odmítnutím, ale v závěru i euforii prvního opravdového líbání s vysněnou dívkou.
Podle reakcí během představení a hlavně po něm věříme, že akce splnila svůj účel a pro některé snad znamenala malý objev, že čtení může být i v dnešní době dobrodružstvím, zábavou a příjemně stráveným časem.
A co se vlastně četlo? „Život k sežrání!" od francouzského autora Mikaëla Olliviera. Knížka byla na místě k prodeji a pár z nich opravdu našlo nové malé majitele. Závěrečná autogramiáda televizní hvězdy a hlavního autora tohoto programu Lukáše Hejlíka už byla jen odměna navíc – netřeba dodávat, že hlavně pro dívky.

Text: Daniela Sekaninová, ZŠ Dr.Horáka, Prostějov