Skip to main content

Otevřený dopis pro Listování

 |  Reference

Vážený Lukáši Hejlíku, vážený Alane Novotný,
když jsem byla oslovena Městskou knihovnou Litvínov s nabídkou Vašeho vystoupení, po přečtení programové náplně a několika ohlasů jsem jako „češtinář a občankář" ani na vteřinu neváhala a na pozvání jsem kývla. A bylo to šťastné rozhodnutí.

V mrazivém dopoledni jste svým netradičním pojetím (a skloubením) literatury a ekonomie dokázali rozehřát všechny přítomné. Pravda, křehčí část publika roztála již ve chvíli, kdy jste vstoupili do sálu, ale měli byste vědět, že Vaše vystoupení nenechalo chladnými ani přítomné zástupce mužské populace. Humor, nadhled, hudební nadání, výtečné hlasové dispozice, originalita nápadu a pojetí, šarm – to jsou devizy, jež by Vám mnohý kantor mohl závidět. Ne vždy a ne každému se podaří 18ti-20tileté žáky zaujmout. Vám se to podařilo. Jak jinak vysvětlit, že ještě další hodinu po návratu do školy se vedla bouřlivá diskuse nad dnešním konzumním přístupem k životu, nad skutečnými lidskými potřebami, nad dalším vývojem společnosti, jež je vystavěna na touze vlastnit a ovládat? Jen škoda, že jste nemohli vidět zoufalý a zároveň vyděšený pohled jedné z žákyň, která týž den odpoledne v knihkupectví zjistila, kolik že stojí Ekonomie dobra a zla...
Vážený Alane Novotný, vážený pane Hejlíku, děkuji Vám za úžasný kulturní zážitek a přeji Vám oběma, abyste i na dalších štacích po krajinách českých sklízeli takové ovace jako u nás v Litvínově.
S hlubokým uznáním
Mgr. Štěpánka Vurmová