Skip to main content

Bára Nesvadbová

 |  Rozhovory

Již o tomto víkendu se můžete těšit na premiéru LiStOVáNí knihou Báry Nesvadbové Garpíškoviny, aneb Bibi a čtyři kočky. Nenechte se zmást, že jde o knihu pro děti, na své si přijdou i rodiče, prarodiče, jakož i široká čtenářská veřejnost.

Nejprve v neděli 14. listopadu v 18,00 hodin v Hadivadle v Brně a hned druhý den, rovněž v 18,00 hodin, v Minoru v Praze, listuje sama autorka se svojí dcerou Bibi. Bára nám při této příležitosti poskytla rozhovor...

Slyšela jste někdy předtím o projektu LiStOVáNí, nebo jste se s ním seznámila až nyní prostřednictvím Lukáše Hejlíka? A jak se těšíte na spolupráci?

Nejvíc, nejvíc. Lukáš je nesmírně zábavný a talentovaný. S listováním, jako takovým, jsem se seznámila na vejšce v Německu a vždycky mě hrozně moc bavilo vnímat knížku v jiné formě, než je ono intimní domácí čtení.

V představení bude vystupovat i Vaše dcera Bibiana, jaká bude její role?

Bude hrát samu sebe, ona je velká kominda, takže už teď trénuje.

Vaši dosavadní literární tvorbu představuje zcela odlišná tématika než je pohádkový svět dětí, proč ta náhlá změna? Píše se Vám snáz pro náročné dospělé čtenáře nebo pro neméně náročné děti?

Děti jsou jistě náročnější, měla jsem z té knížky velkou trému, o to víc mě překvapilo a potěšilo, že má jen kladné ohlasy.

Hlavním hrdinou Garpíškovin je Váš pes Garp, jakou má ve skutečnosti rasu? Má něco jeho jméno společného se spisovatelem T. S. Garpem, hlavním hrdinou knihy Johna Irvinga?

Je to zlatý retriever, trpělivý, hodný, tlustý pes, můj velký kamarád. A jeho jméno je podle Irvingovy knížky. Rok vdovou, Dokud tě nenajdu a Svět podle Garpa patří mezi mé nejoblíbenější tituly.

Čtete někdy nějaké jiné časopisy než je ten Váš? (pozn. B. Nesvadbová je šéfredaktorkou časopisu Harper's Bazaar)

Já čtu všechno, co mi přijde pod ruku. Ale je určitě pár časopisů, které preferuji:-), francouzský Vogue, Numero, Vanity Fair, měla jsem moc ráda německou Allegru, ale už jsem ji dlouho neviděla.

Musí být obtížné obměňovat náplň pravidelného měsíčníku pro ženy tak, aby byl jeho obsah originální a neopakoval se, kde čerpáte inspiraci, baví Vás to ještě vůbec?

Baví mě to moc. Mám ráda svět módy a kolektiv, ve kterém pracuji, je po těch letech skoro druhá rodina. A pak také publicistika, která tvoří půlku časopisu - to je vlastně klasická novinařina. A témata mi nechybí, obklopuje mě svět žen, pořád se něco děje:-).

Máte oblíbenou knihu či autora?

Jistě zmiňovaného Irvinga, pak také Ericu Jong, Simone de Bouvoair. A určitě Durasku. Kdyby mi dal Lukáš ještě někdy hereckou šanci, tak tou bych si s chutí zalistovala:-).

Co čtete své malé Bibi?

Taky všechno. Bi je vášnivá čtenářka. Berem to od Modroočka, přes Čtyrlístek po Witchky.

Chystáte nějakou další pohádkovou novinku?

Teď mi vychází soubor Tři maminky a tatínek, kde jsme psaly s Natálkou Kocábovou a Alenou Ježkovou. A dál? Nevím. Já vždycky čekám, až psaní přijde samo. Neplánuju. Ale tuším, že další bude dospělácká záležitost.