Skip to main content

C. D. Payne

 |  Rozhovory

Čeká nás nové turné, 26 představení a 20 měst, na kterém nás bude doprovázet americký volnomyšlenkář a spisovatel C.D. Payne. Součástí každého představení bude i beseda s autorem, autogramiáda a prodej jeho knih. A jak se C.D. Payne do České republiky těší?

C. D., vy jste v Čechách opravdu populární. Mládí v hajzlu je pro mladé lidi něco jako bible a stejně tak silnou nostalgickou vzpomínkou na své mládí (v hajzlu) zůstává i pro ty, co četli jeho první díl v roce 1992! Čekal jste takovou vlnu úspěchu zrovna z České republiky?

Vůbec. Jsem z toho dodneška, tedy už spoustu let, překvapený. Asi budu přeložený do češtiny prostě vtipnější. Kdo ví, možná vůbec nejvtipnější budu v nějakém domorodém jazyce na Nové Guinee.

Byl už jste vlastně někdy v Česku?

Ne, nikdy. Ale neberte si to osobně, moje uskutečněné zahraniční cesty zahrnují jen dva týdny ve Francii a jeden víkend v mexické Tijuaně. Předpokládám, že si tedy ve vaší zemi výrazně rozšířím obzory.

V České republice už docela kultovní projekt LiStOVáNí neuvede Vaši už jistě kultovní sérii Mládí v hajzlu, ale nově přeloženou a vydanou knihu nakladatelství Jota, Neviditelný. Vůbec, máte zkušenost s dramatizací vašich děl na jevišti nebo adaptací do filmu?

Jo, fakt se na to těším. Jsem samozřejmě jako autor zvědavý. Jinak ano, Mládí v hajzlu, jakožto moje prvotina, byl několikrát zdramatizován. Hraje se v San Franciscu, Denveru a dalších městech Států.

Program, který máte v Čechách, je strhující. Za deset dnů poznáte 20 měst a odehrajete s LiStOVáNím 26 představení. Co myslíte, že Vás čeká?

Doufám, že uvidím nějaká historická města, potkám pár svých pomatených čtenářů, ochutnám co nejvíc úžasných piv a možná způsobím jeden či dva mezinárodní incidenty.

Jo, třeba to bude téma na další knížku...

To možná jo, jestli si z turné něco zapamatuju. Každopádně já teď jednu knihu dopsal. Je to deník 58leté ženy v domácnosti, která žije na předměstí Clevelandu v Ohiu.