Skip to main content

Lukáš Hejlík

 |  Rozhovory

Zavítali jsme do Semil s další dílem Listování. Žáci nižšího gymnázia viděli představení Život k sežrání od autora Mikaëla Olliviera a žáci vyššího gymnázia představení Gottland od Mariusze Szczygieła. Při této příležitosti požádala Lukáše o rozhovor redaktroka studentské sekce Semilských novin Anežka Buriánková.

Líbila se Vám semilská atmosféra?

Jasná věc. Jsme rádi, když se můžeme na školy vracet, když už studenti tuší, co je čeká a když se i těší a neberou to jako otravu, což na GIO rozhodně funguje. Máte skvělou školu, bezvadného ředitele, a jsme rádi, že pro Vás můžeme listovat.

Co Vám projekt Listování dává?

Máme teď nové stránky www.listovani.cz, kde každý z herců (15!) odpovídá na otázku, Co pro mě znamená LiStOVáNí. Vaše otázka je podobná, tak si dovolím citovat sám sebe: Nebudu přehánět - dítě! Stál jsem u jeho porodu, zbavoval ho všech dětských nemocí a dostal ho na současou úroveň. Jsem taky rád, že díky němu udržuju styk s kamarády z divadel, které jsem opustil - Pavlem a Věrkou z Českých Budějovic a Alanem a Lenkou z Brna. LiStOVáNí je velice ambiciózní projekt, který naprosto bezkonkurečně (alespoň za tu dobu co existuje) představuje aktuální literaturu uvolněnou formou. Baví nás objevovat nové věci, nové žánry, styly. Osobně mě baví i dětská LiStOVáNí, přímo rozsekávají reakce puberťáků, kteří přicházejí s despektem a odcházejí s důvěrou k nám, tedy i ke knize, čtenářství. Zažil jsem v životě už velké kotrmelce, ale LiStOVáNí se mnou jde jako nejvěrnější partner!

Kolik knížek už jste zpracovali?

Blížíme se k sedmdesátce!

Co říkáte na naši aulu jako na herecký prostor?

Skvělý! Málokterá škola to tak má. Vlastně známe jenom 3. Nevadí nám hrát i v tělocvičnách, ale tohle prostě super. Představení má pak 2x lepší efekt.

Jak se Vám před našimi studenty hrálo? Které představení bylo podle vás s lépe naladěnými diváky?

Fajn. Pro nižší gympl jsme hráli myslím poprvé, ale byl to Život k sežrání a ten prostě musí chytit každého. Pro vyšší gympl jsme hráli už potřetí a otázka je spíš na ně, jestli jim připadáme pořád zajímaví, noví, neopakujeme se a přitom zůstaváme na vlně, kterou jsme pro ně přinesli.

Jste před vystoupením nervózní?

Ne. Je to potěšení a trochu i dril. Máme jich 365 v roce (opravdu), takže ne.

Na jaké další představení se můžeme těšit?

Uvidíme, rád bych se domluvil na dubnu a Strace v říši entropie. Je to skvělá, interaktivní knížka o fyzice - bajky, ve kterých řeší fyzikální zákony (ano, takovou nudu) velmi ojedinělou formou zvířata - je to velká sranda. Případně pro starší studenty Mrtvý holky od Miloše Urbana.