Skip to main content

Rozhovor s Mariou Semple

 |  Rozhovory

Autorka knihy Kde se touláš, Bernadetto nazývá Jonathana Franzena jejím "velkým taťkou". - "Můj oblíbený druh knihy je rodinné drama, které je pevně zakotvené, ale ve skutečnosti vlastně ještě tak trochu vyšinuté."

Jaká je vaše nejoblíbenější kniha všech dob?

The Corrections (česky Rozhřešení 2004, Jonathan Franzen). Když kniha vyšla, byla jsem už 15 let po dokončení vysoké školy, ale v srdci jsem ještě stále zůstávala tou studentkou literatury. Ve své ušlechtilosti a naivitě jsem veřila, že jen klasická literatura je ta, která stojí za přečtení. Nicméně tento můj názor skončil s "Rozhřešením." Člověk v mém věku napsal něco tak složitého a vážného jako je klasika? Navíc to bylo uvolněné, bláznivé a veselé...

Kdo jsou vaši oblíbení spisovatelé?

Philip Roth je moje číslo 1, protože jeho knihy jsou tak báječně čtivé. Je to jako plavání v oceánu: osvobozující a příjemné, nechat se zmítat vlnami, ale zároveň tam na vás číhá jakési skryté nebezpečí. (Jejda, asi je vám jasné, že jsem se do něj zamilovala). A pak také Matthew Kneale. Jeho knihy "When we were Romans" a "English Passengers" (česky Angličtí Pasažéři 2002) jsou obě v mém top 10.

Jaké druhy příběhů vás přitahují? A jakým se naopak snažíte vyhýbat?

Můj oblíbený žánr je rodinné drama, které je založeno na skutečnosti, ale zároveň i tak trochu vyšinuté. Takže Jonathan Franzen je můj "big daddy". Také mám ráda Penelope Lively, Saula Bellowa, Edwarda St. Aubyna, Michaela Frayna a Bradyho Udalla. Snažím se vyhýbat jakémukoliv románu, který dostane nálepku "meditační". Už se mi dostala do rukou "dojemná meditace", "elegická meditace", dokonce "zlostná meditace"... Pro mě je to kód pro: Utíkej! Chybí tam příběh!

Pokud byste mohla prezidentovi doporučit jednu knihu, která by to byla?

Ten už má, chudák, kolem sebe příliš mnoho obtěžujících lidí. Chtěla bych mu ukázat lepší časy knihou " The Keep" (česky Hrad 2014) od Jennifer Egan. Je to tak divoké, divné a nabíjející... Jsem si jistá, že by ho to rozhodně nadchlo.