Skip to main content

Rozhovor s Lukášem Hejlíkem o turné s Robertem Fulghumem

 |  Rozhovory

Projekt LiStOVáNí uvedl doposud na jevišti 103 knih. Velmi často soubor okolo herce Lukáše Hejlíka doprovodili i samotní autoři a to opravdu z celého světa. Mezi ty nejvýznačnější patří například i Robert Fulghum. Ten se teď vrací do Čech již na třetí turné s tímto divadelně-literárním projektem.

Od 9. června do 15. července navštíví spolu přes 40 českých měst a odehrají 50 představení. Vše ukončí v divadle ostravském Gongu na festivalu Colors of Ostrava, kam je Fulghum zván jako jeden z headlinerů.

Lukáši, co se tedy bude přesně dít na večerech po celé České republice, kde je inzerován Robert Fulghum?

Seňor Fuljumero přijíždí do Čech prezentovat novou knihu Poprask v sýrové uličce, budeme ji turném křtít. Hrát budeme jeho poslední románovou věc, Drž mě pěvně, miluj mě zlehka, na které navazovaly ještě Vzpomínky na jedno dobrodružství. A právě na tohle dobrodružství, které jsme s Fulghumem na malém turné před pěti lety zažili, budeme teď vzpomínat na nové, daleko větší šňůře. Tedy bude v podstatě představovat všechny tři jeho poslední knihy. Robert by měl i v představení vystoupit a číst právě ze svých typických esejů, které jeho čtenáři zbožňují, z nové knihy. A je to samozřejmě skvělé! Když vidíte, že i autor takového jména je dojatý z publika, které vyprodalo sál a my jim proměnili večer ve slavnost.

To se často setkáváte s takovým úspěchem?

Ano, jsem hrdý na to, že mi autoři všech zemí, a nás už doprovázely opravdu rozmanité národnosti, říkají, že se nikdy nesetkali s tak živou formou propagace knihy, která rozdává lidem radost, vzbouzí v nich chuť číst, koupit si knihu, a která navíc právě samotným autorům dělá takovou radost. Mnohdy, ať už to bylo v Izraeli, Anglii, Polsku, Neměcku nebo Francii se samotní autoři snažili o pokračování jakéhosi LiStOVáNí v jejich zemi. Vím, že i seňor Fuljumero si ode mne vyžádal scénář Drž mě pevně, miluj mě zlehka pro nějaké uskutečnění ve Finsku. Nemyslím si, že to ale někdo dopadlo. V tom je mimochodem naše malá země ideální. Tady opravdu můžeme udělat turné od Českých Budějovic po Třinec.

Drž mě pevně, miluj mě zlehka je kniha o tangu. Bude se na jevišti tančit?

No, úplně ne. Ta kniha je také o překonávání hranic a otevírání dveří, které se často bojíme jen zkusit otevřít. Někdy totiž nejsou zamčené, ale jen zavřené a stačit prostě jen trochu chtít. Takže podobně na tom je i postava Aristo Joyce, který hledá způsob jak v sobě otevřít tango. Nicméně mluvit se o tomhle krásném tanci bude pořád! A můžete se těšit u toho i na velkou srandu!

Jak se vám podařilo dostat do auta takového spisovatele, jakým je právě Robert Fulghum?

Popravdě, byl to jeho impuls, i když asi nečekal, že navštíví téměř 40 měst, když mi napsal, že by zase rád přijel. A moc za to děkuji i jeho skvělému nakladateli, Argu. Já si toho moc vážím, Robert je už starý pán, který má za sebou klikatou vzrušující cestu. Věřím, že ho turné ještě posílí, i když bude samozřejmě velmi náročné. Myslím, že žádný autor takového formátu se opravdu nikdy v takovém rozsahu nedostal mezi publikum po celé republice. Takové turné nemají opravdu ani rockové hvězdy nebo političtí kandidáti. A prakticky se obávám, že Fulghuma už nikdo netroufne! Byl bych docela rád, kdyby tohle někdo zmapoval.

Jste ve hře už opravdu dlouho, ale někdo možná ještě stále netuší, o co při vašich představeních z knih jde

Ano, za předpokladu, že vás láká Robert Fulghum, doražte. Jsme spojené síly – LiStOVáNí vás překvapí, jak moc divadelní je, jak živá je to zábava. Překvapený byl koneckonců i sám autor, i proto s námi chce teď potřetí vyrazit na šňůru. Jestli to celé přežijeme, přijedeme i k vám! A taková šance se už nebude opakovat!