Skip to main content

Rozhovor s Lukášem

 |  Rozhovory

Herec a moderátor Lukáš Hejlík je v Olomouci jako doma. Nejen, že sem jezdí za rodinou, na Hanou míří i za prací. Do konce roku ho lze v pořadu LiStOVáNí v Divadle na Šantovce vidět hned několikrát.

Těší nás, když si diváci knížku, o které hrajeme, po představení koupí nebo třeba půjčí v knihovně. Přečtou si ji a doporučí dál, stejně jako nás...

říká Lukáš Hejlík v rozhovoru pro regionální Deník.!

Pro ty, kteří LiStOVáNí ještě nenavštívili. O co jde?

Lidé se bojí toho, že jde o nějakou intelektuální literární seanci. Tak to ale není. Jestli jste ještě nebyli, budete překvapeni, jak je to v pohodě! Přijděte se školáky v neděli 11. října o půl jedenácté dopoledne do olomouckého Divadla na Šantovce. Jsme tam se super knížkou Manolito Brejloun a s námi bude i jeho hvězdná autorka, Elvira Lindo. Po představení bude s diváky mluvit a podepisovat knížky, které si můžete donést nebo si na místě koupit. Koncem měsíce, konkrétně 22. října, v Divadle na Šantovce ještě vystupujeme pro dospělé, a to se sportovním speciálem v cyklu LiStOVáNí, životopisem Usaina Bolta.!

Poprvé jste se s pořadem LiStOVáNí představil publiku už v roce 2003. Čekal jste tehdy, že by se mohlo „rozrůst" do dnešní podoby? Že budete objíždět města České republiky více než rok, pět nebo deset let?

Nečekal, absolutně. Vypuklo to nenápadně v Českých Budějovicích, kde jsme byli s Pavlem Oubramem a Věrou Hollou v prvním divadelním angažmá. Hlavně já jsem si zdůrazňoval, že nemůžeme v divadle usnout, že je potřeba dělat něco svého. Spojili jsme, co máme rádi knížky a divadlo. A povedlo se to! Poprvé lidi přišli a smáli se, a tak jsme nastudovali knížku pro další představení a opakovalo se to. Postupně jsme se dostali do dalších měst. Každý měsíc děláme lidem dobrý podvečer v téměř čtyřicítce měst. Jsem rád, že nechybí krásná Olomouc.!
Z knihy dokonalé espresso

Jak se za ta léta LiStOVáNí proměnilo?

Především je profesionálnější, představení jsou propracovanější. Víte, v lednu příštího roku uvedeme stou knihu a tedy stou premiéru. Ano, za těch třináct let to poskočilo dál. A bude to velká sranda, budou v tom hrát všichni herci, co se v LiStOVáNí objevují. Střídáme se, abychom se lidem tolik neokoukali.!

Jaké knihy vybíráte?

Na každé knize jsme se trochu potrápili, na každé knize jsme se nasmáli. Největší práce je vždycky na úpravě. Knihu, kterou čtete celou okolo čtrnácti hodin, musíme vpravit do hodinky tak, aby autor nepoznal, že něco chybí. Dan Brown, když nás doprovázel se svým Infernem, řekl po premiéře: „Ty jo, to bylo dokonalé espresso z mé knihy!" A právě úprava Inferna bylo opravdové inferno.!

Chodí k vám diváci, kteří mají knižní předlohy načtené?

Stává se to a někdo si na tom zakládá. Nás ale velmi těší, když je to obráceně. Že si diváci po představení knížku koupí nebo půjčí v knihovně, přečtou si ji a doporučí dál, stejně jako nás.!

Jaké máte v programu novinky a co chystáte na příští rok?

Mění se to, ale v listopadu přijedeme s takovou švihlou švédskou psychogroteskou, knihami Místnost a Faktura od herce a spisovatele Jonase Karlssona. O lednovém výročí jsem mluvil, pak připravujeme blog Marušky Doležalové Kafe a cigárko. A spoustu rodinných knih.!
Gastromapa

Hodně cestujete, poznáváte nová místa a také chutě v místních restauračních podnicích...

Využívám toho, že s LiStOVáNím putujeme po více než dvou stech místech naší republiky a já se potřebuji někde najíst. Hledám tak podniky, které se nebojí nastavit zrcadlo naší době v kuchyni i na place, přicházejí s něčím, co dané město i zákazníky posouvá, a to milou a velmi chutnou formou. To všechno mapuji na našem facebookovém blogu, který vedeme s manželkou, Gastromapě Lukáše Hejlíka.!

Jak si stojí Olomouc?

Má ještě velké gastrorezervy. Na to, kolik má tohle krásné město obyvatel, studentů a turistů by si zasloužilo více než jen padesátku si podobných horších či lepších hospod. Jsou tu nové věci, ale rozmanitost stále chybí.!

Mohou vás lidé vidět ještě někde jinde než v LiStOVáNí? Kde aktuálně?

Pořád ještě v televizi, ze které se ale pomalu chystám na čas vypnout. Takže opravdu jen v LiStOVáNí. V listopadu mám šestasedmdesát představení, tedy šance, že se někde potkáme, je velká. Anebo v restauraci, v Olomouci to bude Konvikt, Primavesi, Denisova6, Sophie, Kikafe, Naše café, Druhý domov, Love Coffee. A hlavně v Divadle na Šantovce.!

2.10.2015
Autor: Petra Pášová