Skip to main content

Rozhovor s Pavlem Oubramem

 |  Rozhovory

Nejvtipnější knihu roku 2012, tedy knihu, která tento rok získala cenu Roalda Dahla, uvede LiStOVáNí s poměrně novým obsazením, jakkoliv s projektem oba herci už spolupracovali. Gustav Hašek byl hlavním protagonistou knihy Nicka Cavea Smrt Zajdy Munroa, Pavla Drtinová, kterou teď můžete v televizi vídat jako Simonu v Ordinaci...

...v růžové zahradě, alternuje ve skvělém Sovím zpěvu od Ivy Procházkové. Představení z knihy jim připravil zkušený matador z řad LiStOVáNí.cz Pavel Oubram. Proto otázky ohledně realizace padají na něho. Rozhovor vedl: Lukáš Hejlík

Pavle, kdo je Temný pán?

Temný pán jako postava je plná rozporů. Mocný pán Temnokraje, který velí mnohatisícovému vojsku, jehož jediná povinnost je bojovat s dobrými tvory v jeho světě, se musí vypořádat s úlohou třináctiletého chlapce, ze kterého si všichni akorát utahují a musí bojovat akorát tak s otravnými učiteli. Právě díky absolutním protikladům, které se spojí do postavy Toma Nippona, vznikají vtipné situace, které musí bavit všechny.

Připadá ti tedy kniha jen nejvtipnější nebo v ní také vidíš něco víc?

Tato knížka se určitě nesnaží hledat nějaké zásadní hodnoty lidského žití, ale je pravda, že pobaví. A jedna důležitá myšlenka z ní přece jen plyne - něco dobrého v sobě může najít úplně každý. Dokonce i Temný pán!

Ta kniha je tedy víc pro mládež nebo dospělé?

Určitě je hlavně pro mládež, protože je ze školního prostředí a myslím, že především vtipné strefování se do řad učitelů je pro ty školou povinné velmi vděčné. Ale určitě se nad ní pobaví i starší generace. Kdo by si rád nezavzpomínal na svá školní léta? Nemusí zoufat ani ti, kterým úplně nevoní žánr fantasy, protože to hlavní se odehrává v našem reálném světě podle přirozených pravidel. A naopak pro milovníky fantasy je to příjemné opepření.

Jak se ti upravovala v porovnání s jinými tituly z LiStOVáNí?

Kniha se upravovala celkem dobře, protože hned po prvním přečtení jsem přesně tušil, které základní situace chci ve scénáři mít a podle toho jsem přibíral další a další scény.

V představení uvidíme dva herce, kteří se po našem boku zatím často neobjevili. Máme být nervóznější než oni?

Tak určitě...NE! Pro Kevina (Gustav Hašek) je postava Temného pána jako stvořená, protože je milovník fantasy a zároveň je v něm pořád malý kluk. Pavla Drtinová se bude muset vypořádat s mnoha rolemi a je vždycky docela obtížné je od sebe jasně oddělit, ale ona se toho ujala jako zkušený "Listovač". Oba jsou velmi šikovní a všichni se můžou těšit na nové barvy v pestré paletě LiStOVáNí!

8.12./20:00/Brno/Reduta 9.12./20:30/České Budějovice/Malé divadlo 10.12./18:00/Čáslav/kavárna LaDus 10.12./20:00/Havlíčkův Brod/U notáře 11.12./17:00/Valtice/Reistna 16.12./20:00/Praha/Minor