Skip to main content

Rozhovor s Timurem Vermesem

 |  Rozhovory

16.10. vyráží tým LiStOVáNí na další tour. Tentokrát to bude s knihou, která vyšla před rokem v Německu, kde se stala okamžitě hitem a k dnešnímu dni se jí prodalo více než milion výtisků. Práva na její vydání zakoupili nakladatelé z pětatřiceti zemí světa. Bude kniha, kterou vydává nakladatelství Argo slavit stejný úspěch i u nás?

Spisovatel Timur Vermes se chystá přijet knihu osobně pokřtít. Zeptali jsme se ho na pár otázek.

Četla jsem, že někteří kritici mají s vaší knihou problém. Konkrétně mají strach, že by se Němci mohli začít cítit ohledně Hiltera tak nějak pohodlně, příjemně. Nepřemýšlel jste o tom, když jste svou knihu psal?

Ano, je to součást konceptu. Vlastně k němu spousta čtenářů cítí jakési sympatie a mělo by je to donutit zapřemýšlet. Můj (celkem realistický) Hitler nic neskrývá, nicméně o svých zločinech nemluví, protože pro něj to zločiny nejsou. Sem tam je zmíní, nenuceně, protože on to chápe tak, že s ním stejně všichni souhlasí. Na druhou stranu, co dělá tak líbivého, že u čtenáře vzbuzuje sympatie? Je milý na svou sekretářku, je nadšený z neonacistů. Je až s podivem jak málo stačí k tomu, abyste z něj vytvořili člověka, kterého alespoň jeden, dva večery dokážete vedle sebe vystát. Myslíme si o sobě, že jsme chytří, normální, moderní lidé, ale přitom ďábel je v naší mysli stále zobrazen s rohy a trojzubcem. A jakmile je nemá, začneme si říkat: "Milej člověk. A jak je v jeho přítomnosti útulno a teplo..."

Smějí se čtenáři knihy Hilterovi, s Hitlerem nebo vlastně sami sobě?

Je to hodně podobné jako zpětně ve 30.letech. Začneme se mu vysmívat, protože je tak bezmocný, osamocený, mimo realitu a nemá nic než své hloupé řeči. Ale jak kniha pokračuje, přistihneme se, že se začínáme smát společně s ním, protože se jeví jako jediná osoba, která vlastně ví, o čem mluví. Znovu, čtenář zjišťuje, čeho je schopen: směje se společně s Hitlerem, je k němu čím dál víc přitahován, možná víc, než by si kdy byl schopen připustit.

Co si myslíte, že je ten hlavní důvod úspěchu vaší knihy, jejíž práva nakoupili nakladatelé z 35 zemí světa? Je to příběh jako takový, hlavní postava?

Těžko říct. Možná je to tím, jak se s postavou, o které jste si mysleli, že o ní víte vše, seznamujete, jak ji poznáváte. Teď je jiný, mnohem realističtější než kdy předtím – a tohle všechno jste zjistili zatímco jste se zároveň i bavili. To je něco, s čím se v Německu tak často nesetkáte: Něco vážného smíchaného s velkou porcí humoru a zábavy.

Vy sám jste studoval historii a politologii. Jak moc jste se připravoval než jste začal psát svou knihu Už je tady zas? Studoval jste postavu Hitlera více do detailu?

Musel jsem se naučit pochopit, jak Hitler asi přemýšlel. Němci ví, co Hitler spáchal, ovšem neznají už tak dobře ten důvod proč to udělal. Zvykli jsme si na jednoduché vysvětlení, že byl prostě blázen a/nebo zlý. Ale dokonce i blázni používají ke svým činům jakousi logiku. A na to jsem musel zkusit přijít i v jeho případě.

Netuším, jestli jste měl možnost se na internetu podívat jakým stylem www.listovani.cz scénicky propaguje knihy. Už je tady zas vyváží do 22 měst. Existuje něco podobného v Německu?

Rozhodně ne. Máme audioknihy, které nabízí jedinečný způsob prožívání textu hlasem smíchaným s "Hitlerovým komediálním hlasem" a velmi velmi chytrým použitím sentimentálních prvků. Moc se mi líbí ta myšlenka různých přístupů, koneckonců kniha samotná nabízí jiný přístup sama o sobě.

Psal už o knize deník Bild?

Ano, ale zcela ignoroval svoji mimořádnou roli v knize...