Skip to main content

Mé dětství v socialismu – návod k použití

 |  Aktuality

Dnes oficiálně vychází knížka Mé dětství v socialismu. Co všechno k tomu potřebujete vědět, se dozvíte přehledně právě na tomto místě.
Protože se množí některé dotazy, připravil jsem souhrn informací, které by se vám mohly hodit.

Kde se dá koupit tištěná knížka?

Knížka bude v normální distribuci, takže byste ji měli najít v každém lepším knihkupectví. Vzhledem k neziskovosti projektu ji nejspíš nenajdete v marketingově placených předních regálech, takže je lepší se přeptat u prodavačů a prodavaček – například Neoluxor knížku zařazuje do oddělení Memoárů. Ale pokud z toho uděláte bestseller, třeba tomu na přední místa sami pomůžete :)
Knížku lze koupit i přes web. V distribuci online ji má například Neoluxor nebo Kosmas. Knížka stojí 299 korun, přes web se dá sehnat i se slevou.

Bude k dispozici e-kniha?

Ano, jako e-kniha bude Mé dětství v socialismu je k dispozici na Palmknihy.cz, přibude ještě eReading.cz. E-kniha stojí 149 Kč. Takže stahujte dle libosti.

Mám si koupit tištěnou knížku nebo e-knihu?

Záleží samozřejmě na vás, asi nejvíc rozhodne, které formě čtení dáváte přednost. Ale přesto mezi oběma verzemi existují rozdíly. V e-knize je zhruba o deset příspěvků více a některé příspěvky obsažené v tištěné verzi jsou v e-knize v nezkrácené podobě. Pro tištěnou knihu zase mluví silnější estetický zážitek a textům byla v tištěné verzi věnována mnohem větší editorská péče, takže literární výsledek je podle mě hutnější a intenzivnější.

Má smysl to koupit?

Pokud jste tu dobu nezažili a chtěli byste ji trochu dostat pod kůži, určitě najdete jen o málo lepších a příjemnějších způsobů, jak to udělat. A pokud jste tu dobu zažili, najdete ve vzpomínkých desítkách lidí spoustu rezonujících momentů. Pokud můžu odhadovat, pro rodiče a prarodiče to bude zaručeně povedený vánoční dárek.
Pokud vám pomůžou dojmy ostatních, podívejte se na první recenze a ohlasy.

Chci si nechat knihu podepsat

Není nic jednoduššího. Přijďte na autogramiádu v úterý 11. listopadu v 19:00 do Era světa na Jungmannově náměstí. Je potvrzena účast většiny autorů a budeme se na vás těšit. Na místě bude možné určitý počet knížek i koupit, ale možná je jistější přinést si k podpisu vlastní koupenou předem.

Pomůžete dobré věci

Jak jsem již uvedl, projekt je neziskový a výtěžek z prodeje pomůže na správném místě. Pokud se prodá celý první tištěný náklad, mělo by to znamenat nějakých sto tisíc korun, které budou k dispozici, plus to, co vydělá e-kniha. Vybíral jsem dlouho organizace, které bychom podpořili, a nakonec volba padla na ty, které pečují o děti v nesnázích a dělají to záslužně a dobře: Amalthea Pardubice a SOS dětské vesničky.

Prý se podle toho hraje nějaké divadlo?

Ano, projekt scénického čtení Listování.cz jede šňůru s představením po celé České republice a bude číst vybrané příspěvky. Zážitek to jistě bude skvělý, takže neváhejte. Začínají už 14. listopadu, jezdit budou až do 25. listopadu a můžete si vybrat město a divadlo, které máte nejblíž. Někteří autoři budou na představení v Praze 17. listopadu v divadle Minor, ve stejný den je představení i v Rakovníku, které proběhne i za účasti Tomáše Hanáka.

Kde najdu další informace?

Všechny aktuality a dokumenty najdete na webu projektu www.detstvivso­cialismu.cz. K dispozici zde budou postupně také všechny příspěvky, ale s ohledem na přípravu tištěného vydání a vydání e-knihy se příprava webu zpozdila. Můžu slíbit, že příspěvky budu přidávat postupně podle volného času, který k tomu teď v té hektické době najdu.

Díky za váš zájem a přeju vám příjemné a poučné čtení.
Autor: Simindr (Simindr.cz)