Skip to main content

Ekonomie dobra a zla

 |  Reference

Představení na témata ekonoma Tomáše Sedláčka v úpravě Lukáše Hejlíka pro všechny žáky naší školy se konalo v malém sále KD Bechyně. Opravdu výborně je odehráli Alan Novotný a Lukáš Hejlík.

Ekonomie dobra a zla je český bestseller roku 2009. Jeho stejně úspěšné převedení na divadelní jeviště dokazuje, jak je ekonomie krásná věda. Autor upozorňuje na to, že kořeny ekonomie jdou mnohem hlouběji, než si moderní člověk dokáže představit. Rozebírá nečekaně pestrou škálu pramenů od Eposu o Gilgamešovi přes Bibli a Komenského až po moderní ekonomy, přichází však i s kritickou reflexí dnešní doby a analýzou současné finanční krize jako příležitosti pro to, aby člověk znovuobjevil sám sebe i svůj vztah k věcem hmotným i duchovním.

Nutno říci, že představení opravdu splnilo to, co bylo avizováno. Poskytlo hodinu výborné zábavy, ale to byl pouze první plán. Po odeznění smíchu nutně musí mrazit z toho, kam se vlastně naše civilizace ubírá a co my sami čekáme od života. Herci byli výborní a jejich způsob podání všech témat určitě zaujal všechny, kteří byli v divadle.

Ohlasy studentů
Představení dvou herců vystupujících s autorským čtením působilo velice zajímavě a nutilo k zamyšlení nad naším životem, ale také díky vtipným poznámkám jsme se všichni dobře bavili a zasmáli. Doufám, že Listování opět zavítá do Bechyně.

Luboš Šimák, 2.M

Skvěle provedené a přednesené vtípky a hlášky,vtipné pojetí současného stavu a mezilidských vztahů. Naše očekávání byla negativní, ale herci nás mile překvapili. Představení bylo příjemné i přes nevhodné chování několika našich spolužáků. Do budoucna se budeme těšit na další představení.

Dan Vančura a David Růžička, 2.M

Humorné, naučné, vzrušující představení. Muselo každého z nás nějak potěšit. Najdou se i tací, kterým se hra nelíbila, ale dokázali to polknout, ale někteří nejmenovaní (J. Karkule) dávali svůj nezájem opičím chováním najevo. Hra nám měla představit ekonomii z dobré i zlé stránky, od počátků po současnost, a probíhala v moderním duchu. Herci takto představili bestseller T. Sedláčka Ekonomie dobra a zla.

František Hanousek a David Berka, 2.M

Listování v podání herců A. Novotného a L. Hejlíka vtipnou formou se nám líbilo, oba se skvěle doplňují především těmi pravdivými narážkami na dnešní dobu a budoucnost. I ekonomie v této verzi byla zajímavá a zábavná, forma, jak vysvětlit puberťákům, co se děje kolem nás všech. Celkově nás to prostě zaujalo, i když popravdě - herci nejvíce.

Berenika Čermáková a Lenka Olšáková, 2.M

Knížku jako takovou bychom sami nepřečetli, ale v podání skvělých herců vypadá velmi lákavě. Představení byl plné povedených vtipů, narážek, ale zároveň i důležitých myšlenek. Představení bychom ale prodloužili, protože uběhlo velmi rychle. A nejvíc se nám líbil Lukáš Hejlík bez trička. Doma jsem ho hned "šťouchla" na facebook.

Simona Burianová, Aneta Samcová, Lea Pavlíková a Míša Havlová, 2.M

Myslíme si, že to bylo super a vtipně připravené; na to, že šlo o knihy, tak jsme se nenudili!

Andrea Malkusová 1.DV

Zprvu nás název odradil, ale po deseti minutách nás herci Alan Novotný a Lukáš Hejlík mile překvapili, a nakonec i pobavili. Google vs. Microsoft: "Koukej, padá server, něco si přej!", "Třikrát zálohuj, jednou formátuj!", "Co na srdci ,to na facebooku.", "Tak dlouho chodíš s otázkama na Seznam, až skončíš na Googlu." A jak se modlí: "Ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého...Enter.

Jakub Černý (za sebe i za 3.G)