Skip to main content

Ekonomie trošku jinak

 |  Reference

Dne 25. 6. 2014 jsme se Střední školou KNIH a Gymnáziem Globe navštívili Moravskou zemskou knihovnu. Součástí naší návštěvy bylo tzv. scénické čtení, které spadá do projektu Listování.

Musím přiznat, že jsem se na tohle představení absolutně netěšila, jelikož jsem se s tím nikdy předtím nesetkala a myslela jsem si, že přijde nějaká nudná postava, sedne si na židli a bude nám nezáživně číst různé úryvky z knihy. Nakonec jsem byla mile překvapená a vděčná za to, že jsem se spletla.

Představení se týkalo českého bestselleru z roku 2009, knihy Ekonomie dobra a zla, jejímž autorem je Tomáš Sedláček. Herci Lukáš Hejlík a Alan Novotný, byli perfektně sladěni a knihu představili opravdu poutavým způsobem. Nejen, že měli perfektně naučený text, doprovodnou hudbu a jiné efekty, ale nepodcenili ani kostýmy, které souvisely s knihou. Oba na sobě měli napůl bílou a napůl černou košili a kravatu, což představovalo dobro a zlo ekonomie.

Samotná kniha představuje širokou škálu pramenů ekonomie od Eposu o Gilgamešovi až po moderní ekonomii dnešní doby. Když se to takhle jednoduše napíše, spousta lidí si může říct, že kniha nebude poutavá a představení nebude stát za nic. Ale výborní herci spjatí s knihou dávají Listování, vtipný a zajímavý podtext. Celé představení působilo improvizovaně, ale nebylo tomu tak. Také jsem ocenila, že herci komunikovali s publikem a nehráli jen tak pro sebe.

Byla jsem opravdu překvapená formou, knihou a obecně celým Listováním. Jsem ráda, že jsem měla příležitost se tohoto scénického čtení zúčastnit a ráda si někdy zajdu na další.

Autor Barbora Bečvářová, studentka Gymnázia Globe