Skip to main content

Herci představí knihu bajek jinak

 |  Reference

Zajímavým počinem knihoven je projekt scénického čtení Listování, který propojuje četbu s divadelní produkcí, a tak ke knize přivádí i jinak zapřísáhlé nečtenáře.

Tato hra s knihou, jejímž duchovním otcem je brněnský herec Lukáš Hejlík, se vždy dvakrát ročně rozehrává i v městských knihovnách na Karlovarsku, především však v Městské knihovně Chodov, která tato představení v rámci regionu zajišťuje. Ředitelka této knihovny Hana Nemčičová možnost zprostředkování scénického čtení v omezených prostorách regionálních institucí těší. Podobná lze vidět i na prknech divadel v rámci celé republiky.

Lidé v současné době touží po zážitku, chtějí víc než jenom číst. Listování přináší zážitek spojený se čtením. Je určitou přidanou hodnotou ke knize, kterou svému potencionálnímu čtenáři přibližuje.

řekla ředitelka.

Letošní chodovské Listování se uskuteční v pondělí 28. listopadu od 18 hodin. Příchozím dá nahlédnout do knihy Markéty Baňkové, nazvané Straka v říši entropie. Fyzikální bajky ze života, za níž autorka získala cenu Magnesia litera 2011 v kategorii objev roku.

Jde o invenční text, v němž se zvířata objevují v groteskních situacích, vyvolaných různými fyzikálními zákony a teoriemi, určený dospělým i dětem, Knihu návštěvníkům přiblíží duo herců se stálým angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích – Věra Hollá a Pavel Oubram. A to nejpříjemnější na závěr: nejen díky dotačnímu programu Ministerstva kultury nazvaném Knihovna 21. století bude vstup na scénické čtení zdarma.

Michaela Šlapáková