Skip to main content

Když se řekne STROM

 |  Reference

V pondělí  se na naší škole uskutečnil projekt zaměřený na přírodu v nejbližším okolí a na význam stromů v ní. Ekologické aktivity jsme propojili s podporou čtenářství. V dopoledních hodinách vystoupili pro děti herci Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Věra Hollá a Pavel Oubram, kteří účinkují v cyklu Listování.

Jedná se o velmi populární a záslužnou aktivitu, jejímž posláním je obnovit v dětech i dospělých zájem o knihy a čtení.

Dopoledne herci v místním kinosále dětem z Višňového i okolních obcí četli a hráli z knih Komisař Vrťapka Petra Morkese a Tobiáš Lolness od francouzského autora Timothée de Fombelle. V plánu byla procházka višňovským zámeckým parkem s výkladem o vzácných dřevinách, které se v něm nachází. Deštivé počasí bohužel prohlídku neumožnilo, ale věříme, že proběhne v náhradním termínu.visnove1

Protože jsme Listování organizovali pro děti již počtvrté a chtěli jsme tento fenomén představit i veřejnosti, zorganizovali jsme také představení odpolední. To po krátkém vystoupení ředitele školy a starosty městyse uvedl "duchovní otec" Listování, populární herec Lukáš Hejlík. A četlo se, jak jinak, opět o stromech.

Odpoledne nám počasí přálo o trochu víc, a tak se po poutavém vystoupení a autogramiádě hlavních protagonistů sešlo 20 zájemců před branami zámeckého parku. Tam všechny přivítal ředitel výchovného ústavu Mgr. Zdenek Vichta, který se zároveň skvěle zhostil role průvodce. Ačkoli mezi návštěvníky bylo mnoho těch, kteří park znají, na závěr všichni zkonstatovali, že se zde dozvěděli mnoho nového.
Poděkování patří Úřadu městyse Višňového za finanční podporu akce, místní knihovně a výchovnému ústavu.

Děti o Listování napsaly:
V pondělí jsme navštívili místní kinosál za účelem zhlédnutí scénického čtení v rámci projektu Listování, tentokrát s ekologickou tématikou. Příběh se odehrával na stromě, kde bydlel malý Tobiáš. Představa života v miniaturní podobě je i pro mě velmi lákavá. Herecké výkony se mi líbily, oceňuji všestrannost herců. Představení, která jsme už viděli, se mi však líbila více, protože témata nám byla bližší. Ne všichni žáci pochopili hlavní myšlenku knížky týkající se ohrožení přírody.

Byl to zajímavý příběh, místy strašidelný, což je velké plus. Mohlo by se to zfilmovat.

Bylo to opravdu zábavné a zajímavé. Myslím, že tento způsob předvedení knihy přiláká hodně dětí a dospělých k tomu, aby četli. Zpracování a herecké výkony mě velice nadchly a myslím, že se nad tímto tématem hodně lidé zamyslí.

Nejlepší byla herečka Věra Hollá, jak dokázala měnit hlas, ale naštvalo nás, že nepřijel Lukáš Hejlík, na kterého jsme se těšili.

Kromě jiného jsme obdivovali i krásnou kresbu stromu, díky které jsme si mohli lépe představit, kde se příběh odehrává a kam putuje hlavní hrdina Tobiáš.

Líbilo se mně, že do děje byli vtahnuti diváci z prvních řad. Herečka na nich názorně ukázala agresivní chování rozmazlené dcery vězeňského dozorce. Děti tloukla do hlavy imitací kladívka, což je rozesmálo.visnove3