Skip to main content

Stačí otevřít oči a uši

 |  Reference

V pondělí 27. července 2011 jsme opět po měsíci měli tu čest u nás přivítat projekt LiStOVáNí, který neopakovatelným způsobem přibližuje současné knihy těm, kteří je milují, ale i těm, kteří při slově kniha zaujímají obranný bojový postoj. A možná že nejvíce právě jim.

Protože pokud vás čtení neláká, ale i tak máte rádi příběhy, rádi vstřebáváte nové informace, nebo vám jen chybí čas, scénické čtení je právě pro vás tou nejideálnější bezbolestnou cestou k nim. Stačí otevřít oči a uši a zbytek přijde sám.

U žáků prvního stupně bezkonkurenčně zvítězil Komisař Vrťapka. Děti nadšeně spolupracovaly a komunikovaly s herci Věrou Hollou a Pavlem Oubramem, kteří děti zapojovali do hry a řešení zapeklitého případu prokletého zubu moudrosti. Některé měly dokonce to štěstí, že se jim Věra s Pavlem podepsali do čtenářských deníčků. Děti jim pak za odměnu namalovaly velice zdařilé obrázky, ze kterých měli Vrťapka a Hermína opravdovou radost. I druhý stupeň se povedlo Věře a Pavlovi proti jejich vůli vzdělat. V oblasti fyzikálních zákonů! A to za pomoci knihy Markéty Baňkové Straka v říši entropie.

Zlatým hřebem pondělka pak bylo večerní představení vycházející z knihy Miloše Urbana Mrtvý holky s podtitulem Deset divných povídek. Ti, kdo se scénického čtení zúčastnili, tajili dech při strhujícím výkonu herců, kteří nás zavedli do temných zákoutí lidských duší a poodkryli naše nejtajnější černé myšlenky. Poznali ovšem vždy včas, kdy je třeba situaci odlehčit trochou černého humoru. Smysl pro černý humor prokázali nejen herci, kteří potvrdili, že velké divadlo se může zahrát i s malým počtem kašpárků v publiku, ale i návštěvníci, kteří zřejmě usilovali o zachování číselné shody účastníků a počtu povídek.

Děkujeme Věře i Pavlovi za vytvoření velice přátelské a milé atmosféry při dopoledních představení pro děti a napínané, humorem okořeněné při tom večerním. Vážíme si jejich plného nasazení a profesionality, díky níž jsme si mohli všechna představení užít až do poslední kapky. Už se velice těšíme, až je k nám budeme moci zase pozvat.