Skip to main content

Vesele listujme dál

 |  Reference

Podzimní čas přináší nejen barevné listopadání , ale do škol i záslužný projekt LiStOVáNí. V dnešní době sice nejčastěji listujeme - tedy, pardon, surfujeme - na internetu, ale otevřít sem tam nějakou knížku není vůbec na škodu. A o tom se snaží školáky přesvědčovat herecké minitýmy,

které na školách pomocí scénického čtení přibližují dětem některou z vybraných knih našich i zahraničních autorů.

Na naši školu zavítali herci Lenka Janíková, Lukáš Hejlík a Alan Novotný se dvěma vystoupeními. Žáci prvního stupně byli zcela vtaženi do děje knihy od Petry Braunové Ztraceni v čase. Vynikající výkony herců, kteří mistrně zakomponovali i hlášení školního rozhlasu do děje, nám umožnily naplno prožít neobyčejný prázdninový příběh dvanáctiletého Martina.

Starší žáci z druhého stupně si z pozice diváků prolistovali knihu Michaela Olliviera Život k sežrání. Knížka pojednává o těžkém období dospívání mladého kluka Bena, který má potíže se svou postavou i s děvčaty. Podle ohlasů z publika se zdálo, že Benovy problémy jsou blízké i mnohým Střeličákům.

Redakce školního časopisu využila vzácné příležitosti a vyzpovídala Lukáše Hejlíka v rozhovoru, který bude určitě k přečtení v příštím čísle Školní revue.

Pokud tato akce přiměla několik dětí k návštěvě knihovny či dokonce knihkupectví, pak splnila účel. Přicházejí dlouhé zimní večery, proto vesele listujme dál.