Skip to main content

Rozhovor s C.D. Paynem

 |  Rozhovory

C.D.Payne se vrací do Česka! Tentokrát to bude ještě šílenější šňůra než ta před pěti lety. Za tu dobu vydal jeho nakladatel (Jota) několik jeho dalších skvělých románů a LiStOVáNí je teď představí v téměř třiceti městech na červnovém Turné v hajzlu 2.

C.D., co je nového od poslední turné, tedy po pěti letech, kdy jsme se neviděli?

Pořád jsem ženatý. Se stejnou ženou. Pořád mám toho stejnýho psa. Ale! Mám novou kočku! Napsal jsem několik dalších knížek. A taky divadelní hru o milostném životě Caryho Granta. Nechcete si zahrát?

Vím, ano, je vtipná, stejně jako tvoje knížky. Všichni se na tebe moc těšíme. Ale jak je možné, že si vůbec souhlasil, že přijedeš. Letošní program je snad ještě šílenější než ta šňůra před pěti lety.

Já jenom doufám, že zase nebudeme mít ty skluzy v programu. Pamatuju si jednu cestu, kdy jsem věděl, že prostě s váma asi umřu na silnici.

Ale zvládli jsme to.

To jo, tak teď prostě klidněji.

Slibuju.

Víc mě baví se v klidu dívat na ty vaše české i moravské kopce, kde jsou ty nádherný hrady a zámky. Chápej, tohle v Kalifornii nemáme.

LiStOVáNí na Turné v hajzlu 2 bude hrát pět tvých knih. Kromě slavného Mládí v hajzlu, také Helenu, Zázrak v plechovce, Neviditelného a Nestydaté plavky. Kterou z těch knih máš nejradši?

Nemůžu favorizovat, rozuměj. Ale ok, strašně mě bavilo psát Nestydaté plavky. Kdo by se nechtěl vrátit do padesátéhosedmého roku, kdy se na scéně objevily bikiny a po silnicích jezdily tak stylový auta. Samozřejmě chápu, že Češi by se asi taky chtěli vrátit do padesátéhosedmého, ale bez všech těch Rusů okolo.

Na prvním Turné v hajzlu ti lidi nosili pivo. Co by sis přál letos?

Skoro se bojím vůbec něco zmínit, protože čeští čtenáři dokážou být tak štědří! Naposledy jsem musel většinu toho alko-bakšiše nechat u tebe doma. Jo, škoda, že nejsem žádný „párty zvíře“, opravdu šílenej a divokej autor, kterej by všechno to pivo vyžunknul rovnou na místě.

No, proto jsem se právě ptal, aby mi toho zase hodně zbylo.

Aha, takhle je to!

A co vlastně tvá sbírka karavanů. Jeden by se možná hodil i na české turné: 16 dní / 30 měst.

No, před třema rokama jsme jeli cestu na 10 tisíc kilometrů napříč USA s naším plně vybaveným karavanem. O tolik pohodlnějším, než ta vaše „listovací“ krabice. Jak jste jí říkali? Listbus?

Ano, potěším tě, máme pořád tu stejnou!

Ach jo, no zase mi tam budou zabírat místo herci! V tom našem karavanu to bylo skvělý. Dal jsem si třeba sprchu na parkovišti jednoho kasina v odlehlém koutě státu Arizona. No, a přesně tohle kasino si pak "zahrálo" v mé poslední knížce Mládí v hajzlu. Takže uvidíme, co zažijeme na týhle šňůře a co z toho si "zahraje" v nějaké mé další knížce.

C.D.Payna se ptal principál projektu, Lukáš Hejlík.