Skip to main content

Rozhovor s Robertem Fulghumem

 |  Rozhovory

Robert Fulghum míří do Česka uvést svou novou knihu Poprask v sýrové uličce. Chystá se také na veliké turné s projektem LiStOVáNí, který uvede na jevišti jeho Drž mě pevně, miluj mě zlehka. Robert Fulghum aka seňor Fuljumero si v divadelním představení zahraje, pak bude besedovat s diváky, aby se jim nakonec podepsal do nové knihy,

které bude na místě možnost zakoupit. Fulghum je stále duší vypravěč a hráč, od června do poloviny července to budou mít šanci jeho čeští čtenáři poznat ve více než 40 městech.

Roberte, pokolikáté vlastně míříte do Česka?

Do Czechie?)) Popravdě, vlastně přesně nevím. Napíšu rovnou Jirkovi Hrubému, mému překladateli. On to určitě ví. Hned pak dám vědět...

Přijíždíte představit svou novou knihu Poprask v sýrové uličce. Na co se můžou čeští čtenáři těšit?

No, je to vlastně takový pikantní výběr určený právě pro ně. Můj nakladatel (Argo) uspořádal sbírku z mých posledních příběhů a esejí, které by měly fungovát právě pro vás, pro Čechy. Tak uvidíme, jak ten výběr funguje, to jako čtenáři pak budete možnost posoudit. Já píšu jako vždy o obyčejných a občas i vážných věcech s lehkým srdcem a humorným náhledem na věc. Nechci radit, natož poučovat, chci jen nadchnout své čtenáře a mít je na své Cestě. Netoužím po followerech, spíše po společnosti.

>A kde se vaše příběhy odehrály tentokrát?

Tam, kde je mi stále dobře, ať už to bylo doma v Seattle nebo v utažském Moabu. Ale také na jihozápadní poušti v Americe. Mimochodem, Jirka Hrubý mi už odepsal, teď v červnu tedy letím k vám podeváté!))

...a potřetí vyrážíte s projektem LiStOVáNí na turné, i když tohle zdá se být už teď opravdu legendární. Dá se myslím tvrdit, že je to poprvé, kdy hvězda takového formátu vyráží na tak vytížené turné.

Ano, je mi jasný, že tahle šňůra křížem krážem s Létajícím cirkusem, jak říkám partě projektu LiStOVáNí, mě dokope k mnoha novým příběhům. Opravdu se těším, že se podívám dál než jen do Prahy a potkám čtenáře ze všech těch míst. Snad nám to síly dovolí a celé to proběhne v pořádku.

V Poprasku zase píšete o Hráčích. Vy sám se zdáte být tím nejvášnivějším. Je v životě důležité být hráčem?

Určitě! Udržuje vás to ve střehu. Jste pořád připraveni, vaší zbraní je jen představivost a smysl pro bláznivé potěšení. A baví mě si hrát. Nikdo mě zatím nepoložil na lopatky! Tak uvidíme jaké hráče potkám na turné po Česku.

Zdroj Argo