Skip to main content
Ukázka: Garpíškoviny

Ukázka: Garpíškoviny

11. 11. 2010

Brendy, můj nejlepší venkovský kamarád, se s hlasitým štěkotem rozběhl, že ji prý chytí. Málem jsem ho hned kousl, jak jsem se naštval. Hrozně jsme se tenkrát poprali. Nakonec on ležel na zádech, já stál nad ním a děsně jsem vrčel. Lidé nás vší sílou tahali od sebe a já stále vrčel.

Ukázka: Ztraceni v čase

Ukázka: Ztraceni v čase

18. 03. 2010

Velké neštěstí

„No, co ti mám povídat, však už tu historku dobře znáš," babička zavírá album, sundává si brýle a unaveně si mne oči.

„Babi," zaprosí Martin. „Povídej..."

Ukázka: O princi Čekankovi

Ukázka: O princi Čekankovi

16. 12. 2008

Kapitola první

Jak to všechno začalo
a jak princ Čekanka dostal psaní.

Ukázka: Soví zpěv

Ukázka: Soví zpěv

19. 05. 2008

Rebeka...

Vrazí do třídy, když už jsem s prvním náčrtem skoro hotov.
Nezlobte se, ale praskla mi guma u sukně! Musela jsem se vrátit domů a vzít si jinou, odříkává jednu ze svých absurdních omluv a hrne se ke stojanu.

Ukázka: Kvak a Žbluňk jsou kamarádi

Ukázka: Kvak a Žbluňk jsou kamarádi

15. 04. 2008

Koláčky

Žbuňk napekl koláčky.
"Tyhle koláčky moc pěkně voní," poznamenal.
Ochutnal jeden.

Ukázka: Myši patří do nebe

Ukázka: Myši patří do nebe

8. 02. 2008

Brána se sama od sebe otevřela a Šupito pomalu, s bušícím srdcem proklouzla na druhou stranu. Šla co noha nohu mine a na každém kroku se rozhlížela. Do neznámých míst vstupovala vždycky opatrně. Všude mohlo číhat nebezpečí a rozumná myš s tím musela počítat. Proto nikdy neriskovala – ani když byla mrtvá.

Ukázka: Proměněné sny

Ukázka: Proměněné sny

26. 10. 2007

Stala se ze mě špinavá kočka, která si líže bolavej zadek, ale má i něco víc

/ Eva, 27 let, vdaná /

Ukázka: Žhavý měsíc

Ukázka: Žhavý měsíc

29. 08. 2007

Věděl, co se bude dít. Pochopil to, jakmile ji uviděl. Když mu padla do oka, zapomněl na všechny dojmy z návratu na Chaco a pohnutá shledání s blízkými. Araceli měla černé vlasy s rovnou ofinkou, dlouhé a pevné, dokonale rámující úzký obličej jako obraz italského mistra. Zpod čela jí čněly temné, třpytivé oči, poněkud malátné, ale bystré.

Ukázka: Simion Vytažník

Ukázka: Simion Vytažník

12. 08. 2007

Operace zaměřená na zvětšení penisu stojí půl druhého milionu. Pohled paní Gleofiny se tomuto titulku vyhýbal, jak jen mohl, ale nakonec si ho musela i proti své vůli přečíst, protože poslední otázka testu Je vám manžel věrný? končila těsně nad příslušným článkem.

Ukázka: Kouzelná baterka

Ukázka: Kouzelná baterka

25. 06. 2007

Maminka s tatínkem šli večer do kina a Franta zůstal doma sám. Řekli mu, aby šel spát. "Přece by ses nebál," povídal tatínek, "takový velký kluk!" "Budeš mít zamčeno a my přijdeme za chvilku. Máš tady Petalíka a v posteli se ti nemůže nic stát," řekla maminka, ale Franta se stejně bál.

Ukázka: Mrtvý holky

Ukázka: Mrtvý holky

18. 05. 2007

SMRTEČKA

Byla to kamarádka, i proto jí to navrhl. A zase s nikým nechodil, to byl druhý důvod. Znali se od střední školy, vídali se tak jednou do roka a vždycky se spolu opili.

Ukázka: Co jsem to proboha udělal?

Ukázka: Co jsem to proboha udělal?

7. 05. 2007

Už více než dvacet let trávívám každý rok několik měsíců na Krétě. Proč zrovna na Krétě? Mohl bych říct, že kvůli mé zálibě v dějinách. Ve vrstvách jsou tam nakupeny lidské události za více než šest tisíciletí. Také bych mohl říct, že mě tam přivedla krása krajiny – hory, moře a pláže.

Ukázka: Stará dáma vaří jed

Ukázka: Stará dáma vaří jed

28. 02. 2007

Pertti Lahtela paní plukovníkové Linnee Ravaskové přísně nakázal, ať ho následuje. Napřed půjdou do jednoho bytu na Erikovu ulici a tam se ukáže, co budou dělat dál.

Linnea se třásla po celém těle. Viděla mladíkovi na očích, že s dobrými úmysly zdaleka nepřichází. Linnea dostala strach o život.

Ukázka: Zameť mou hruď

Ukázka: Zameť mou hruď

16. 01. 2007
ÚNOS MRÁZKOVÉ

Tlukot křídel se rozléhal krajinou. Nikomu to nevadilo, pouze někteří obyvatelé sahali mimoděk po mobilech a potom se divili, ale to byl jejich problém.

Ukázka: Rakovinu nevyléčíš

Ukázka: Rakovinu nevyléčíš

26. 12. 2006

Když zabili Lennona, měli jsme všechny ostatní rockový hvězdy rovnou postřílet. Prostě je postavit ke zdi, nastoupit si do autobusu Partridge Family, pomalu popojíždět kolem a odstřelovat je jednoho po druhým.

Ukázka: Prosím stručně

Ukázka: Prosím stručně

11. 11. 2006

„V osmdesátých letech jste tvrdil, cituji: „Dávám přednost politice, která vychází ze srdce, nikoliv z nějakých tezí... Jeden elektrikář se srdcem na správném místě může ovlivnit dějiny celého národa." Začal jste si už tehdy uvědomovat, že všechny vaše poznámky o srdci jsou v přímém rozporu s praktickou politikou, která ve svých výstupech naopak musí být velmi pragmatická?