Skip to main content

Ukázka: U nás v Evropě

 |  Ukázky z knih

Irsko

Dům v dublinské čtvrti Blackrock, Frank (46) a Mary (47) d´Arcyovi

     Co se vám vybaví, když se řekne Irsko? Útulné a veselé irské hospody a slavné pivo Guiness? Správně! I při irské návštěvě se s pivem Guiness několikrát potkáme. 

Jednak ho budeme potřebovat k přípravě jídla, kterému sice můžeme říkat irský guláš, ale správně se jmenuje Irish stew, a jednak nám Guiness nejspíše nabídnou i naši hostitelé, protože při návratu z dovolené v cizině se často těší, že si dají pintu Guinesse.

     Dnes Irové cestují za obchodem a na dovolenou, ale dřív ze svého „zeleného ostrova", jak se Irsku někdy říká, odcházeli za lepším životem hlavně do Ameriky. Dnes je to naopak. Irsko posledních asi 10 let zažívá prudký ekonomický rozvoj, mluví se dokonce o hospodářském zázraku či keltskému tygrovi, a za prací sem přichází mnoho lidí z východní Evropy, také z nových členských zemí Evropské unie. Irské služby, například zdravotnictví, na to nejsou připravené, a také je otázka, zda ten Prudký ekonomický rozvoj a nárůst konkurence neovlivní tradiční irskou přátelskou povahu.

     Snad nejslavnější irskou knihou je rozsáhlý román Jamese Joyce Odysseus, popisující jeden den na počátku dvacátého století v irském hlavním městě – Dublinu. A tím začneme naši irskou návštěvu – jedním dnem současné irské rodiny na počátku 21. století. Ještě předtím malé upřesnění: zmíněný román byl ovšem napsán anglicky, úředním jazykem v Irsku je angličtina, pokusy o oživení původního jazyka, irštiny, se objevují teprve v poslední době, podobně jako je tomu u dalších keltských jazyků, např. u velštiny.

     Kolem oběda vyzvedává Tima ze školky, odpoledne tráví čas s ním, kolem třetí až čtvrté jede do školy pro děvčata, pak se dělají úkoly, chystá se večeře. Většinu domácích prací dělá Mary, sama sebe označuje za „matku na plný úvazek", ale dost ji pomáhá nejstarší dcera Eva, hlavně s vařením, baví jí to.

     Společnou rodinnou večeři se snaží stihnout i Frank, ale přiznává v tom tak padesátiprocentní úspěšnost. Není divu, kromě práce má spoustu dalších koníčků: v pondělí večer fotbal, ve středu jógu, ve čtvrtek tenis, občas si jde zaplavat...

     Ve všední dny se celá rodina prostě moc neužije, ale vynahrazují si to o dovolené. Letos se v červnu chystají na několik týdnů do Spojených států, do Organda a do Disney Worldu. Zatím jezdí na jednu dovolenou ročně, ale chystají se, že začnou jezdit i lyžovat.

     Najdeme vůbec čas popovídat si o životě v Irsku, o Irsku, které se v poslední době hodně až překotně mění? Možná při přípravě jídla, na něž jsme pozváni, tradičního irského pokrmu Irish stew. Mary si pochvaluje, jak je tohle jídlo praktické, stačí všechno připravit a dát do trouby, a za pár hodin, než objede školy, vyzvedne děti a vyřídí, co je potřeba, je jídlo hotové.

     A nebo má čas si s námi povídat. D´Arcyově rodině a Irsku vůbec se teď daří velmi dobře. Frank odhaduje, že průměrná rodina vydělává 60 000 až 70 000 eur ročně, což je přes pět tisíc eur měsíčně.

IRISH STEW S GUINNESSEM

Hovězí maso na guláš – asi 1 kg, 2 větší cibule, brambory – asi 1 kg, 3 středně velké mrkve, česnek, hladká mouka, rostlinný olej, pivo (nejlépe Guiness), tymián, bobkový list, sůl, pepř

Osmahneme maso v rozehřátém oleji, aby se zatáhlo. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli. Odstraníme maso z pánve a ve stejném oleji osmažíme nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne.

Oškrábeme mrkev a nakrájíme na kolečka. Oloupeme a utřeme kousek česneku. Do hrnce na pečení dáme lžíci oleje a necháme chvíli nahřát. Když je cibule hotová, vysypeme ji do hrnce a přidáme maso, které zahustíme lžičkou mouky a zamícháme. Pak přidáme mrkev a česnek, okořeníme tymiánem a bobkovým listem a vše znovu zamícháme.

Nakonec trochu posolíme a popepříme a zalijeme půl litrem piva. Přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě vyhřáté na 140 stupňů cca hodinu a půl až dvě hodiny, dokud maso nezměkne.

Oškrábeme a nakrájíme brambory a připravíme bramborovou kaši, kterou podáváme jako přílohu.