Skip to main content
Nikdo v sále ani nedýchal

Nikdo v sále ani nedýchal

19. 12. 2013

Ve čtvrtek 28. 11. 2013 se v Kulturním domě Kraslice konal pořad Listování, o kterém jsme již předtím věděli, že objevuje nové žánry – sportovní literaturu a životopis. Myslím si, že pořad byl takto předveden proto, aby děti v dnešním moderním světě plném počítačů a chytrých telefonů nepřestávaly číst knížky, případně aby je číst začínaly.

Otevřený dopis pro Listování

Otevřený dopis pro Listování

6. 12. 2013

Vážený Lukáši Hejlíku, vážený Alane Novotný,
když jsem byla oslovena Městskou knihovnou Litvínov s nabídkou Vašeho vystoupení, po přečtení programové náplně a několika ohlasů jsem jako „češtinář a občankář" ani na vteřinu neváhala a na pozvání jsem kývla. A bylo to šťastné rozhodnutí.

Listování představení Můj příběh – 9:58

2. 12. 2013

Učitelčin komentář:
...Na představení jsem si vybrala strategickou pozici přesně uprostřed žactva, hned vedle žáků 9. A „Horáčka" a „Pažouta". Dalo se očekávat páchání ostudy na mnoho způsobů, z nichž nejméně rušivým, ale pro vystupující velmi ponižujícím, je spánek...

Vesele listujme dál

16. 11. 2013

Podzimní čas přináší nejen barevné listopadání , ale do škol i záslužný projekt LiStOVáNí. V dnešní době sice nejčastěji listujeme - tedy, pardon, surfujeme - na internetu, ale otevřít sem tam nějakou knížku není vůbec na škodu. A o tom se snaží školáky přesvědčovat herecké minitýmy,

Listování se stalo tradicí

16. 11. 2013

Listování se na naší škole již stalo tradicí. Přivádí studenty ke čtení knih, které se jim zábavnou formou snaží nabídnout známí i méně známí herci českých divadel. Především proto, aby si i skalní nepřátelé všeho čtiva uvědomili, že „kniha" není sprosté slovo, ale naopak něco, co může normálního teenagera dokonce zaujmout.

V humpolecké knihovně si zalistovali

V humpolecké knihovně si zalistovali

22. 10. 2013

Minulý čtvrtek do humpolecké městské knihovny zavítal Lukáš Hejlík s Lenkou Janíkovou, aby tu představili knihu Roberta Fulghuma Co jsem to proboha udělal. Nejednalo se ovšem o "suché" přečtení, ale o takzvané scénické čtení.

Listování ve Bzenci

Listování ve Bzenci

21. 08. 2013

V březnu jsme v bzenecké základní škole nabídli našim žákům pořad Listování. Zakladateli a organizátory tohoto zajímavého projektu jsou herci Lukáš Hejlík (široké veřejnosti známý nejspíše jako doktor Kalina ze seriálu Ordinace...) a Pavel Oubram.

Bylo to skvělé!

Bylo to skvělé!

21. 08. 2013

Letos jsme se poprvé seznámili se scénickým čtením - LiStOVáNím. Zjednodušeně můžeme říci, že jde o spojení čtení knihy a divadla. Úkolem LiStOVáNí je představit žákům zajímavé knížky, podporovat čtenářství a sebevzdělávání. Prvňáčci, druháčci a děti z MŠ U Stadionu viděli zpracování Zahrady od Jiřího Trnky.

Splnilo LiStOVáNí svůj účel?

Splnilo LiStOVáNí svůj účel?

21. 08. 2013

Podle Slovníku spisovné češtiny znamená slovo listovati obracet stránky v knize, sešitě neb časopise. Listování s velkým L je dlouhodobý cyklus divadla s knihou v ruce neboli scénického čtení. Herci, kteří se do projektu zapojují, předčítají ukázky z vybrané knihy a četbu doprovázejí hranými scénkami. Na naší škole mělo LiStOVáNí premiéru v dubnu 2013.

Když se řekne STROM

Když se řekne STROM

29. 05. 2013

V pondělí  se na naší škole uskutečnil projekt zaměřený na přírodu v nejbližším okolí a na význam stromů v ní. Ekologické aktivity jsme propojili s podporou čtenářství. V dopoledních hodinách vystoupili pro děti herci Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Věra Hollá a Pavel Oubram, kteří účinkují v cyklu Listování.

LiStOVáNí napříč Republikou českou

LiStOVáNí napříč Republikou českou

26. 05. 2013

Právě jsem se vrátil do Paříže po zážitku, který bych přál každému spisovateli. Ne, nebudu si prohlížet své jméno na trofeji Prix Goncourt* (předpokládám tedy, že je to trofej a ne jen záblesk v oku vítěze). Nevrátil jsem se ani z procházky po nábřeží v Cannes, abych všem ukázal svůj průkaz "access all areas"

Aby děti četly…

24. 05. 2013

Žáci 1. i 2. stupně ZŠ Otokara Březiny v Jaroměřicích nad Rokytnou měli možnost setkat s herci Lukášem Hejlíkem a Alanem Novotným v divadelním představení „s knihou v ruce". Formou velmi působivého scénického čtení byli žáci vtaženi do děje tří knížek, ti nejmladší do příběhů žabáků Kvaka a Žbluňka,

Luce Sitarová o Boltovi

Luce Sitarová o Boltovi

11. 04. 2013

Diváci v brněnské Redutě poodhalili tajemství úspěchu sprintera Usaina Bolta
„V srpnu 2010 mi bylo 27 a trenér tvrdí, že bude trvat ještě dva možná tři roky, než dosáhnu vrcholu. Zdaleka jsem ještě neskončil," píše Usain Bolt. Ve svém životopise Můj příběh – 9,58 poodhalil nejrychlejší muž planety tajemství svého úspěchu.

 

Listování v Kožušanech - Tážalech

10. 04. 2013

Hanka B.: Kdo dnes nedošel na představení v našem kulturním domě, tak prohloupil!!!!! Naprosto skvělé, zábavné, akční čtecí představení, které mě vytrhlo z pesimismu mých dnešních dnů. I přesto, že jsem se styděla za malou účast (asi jsme fakt vidlákov...), tak jsem si to užila a smála se od začátku do konce.

Lukáš Hejlík četl „Brněnské“

10. 04. 2013

Jak se šesťáci bezbolestně prokousali Životem k sežrání!
LiStOVáNí je projekt, který poutavou formou scénického čtení představuje divákům rozličných věkových kategorií knihy českých i zahraničních autorů. Jeho cílem je vzbudit zejména u dětí zájem o čtení.

LiStOVáNÍ je kulturní událost

17. 03. 2013

„LiStOVáNÍ je kulturní událost" (Miloš Urban)

LiStOVáNÍ mělo na naší škole premiéru v září 2012. Tehdy mladí herci sdružení kolem zakladatele cyklu scénických čtení Lukáše Hejlíka s sebou přivezli amerického spisovatele C.D. Payna, aby sobě vlastní vtipnou a inovativní formou představili jeho nový román Neviditelný.

LiStOVáNí kuchařkou

17. 03. 2013

Den vysvědčení, byť jen pololetního, nebývá dnem nejoblíbenějším, a to ani mezi našimi studenty. Ale když přímo do školy přijedou herci z LiStOVáNí a předvedou pravou cooking show?

LiStOVáNí s Lukášem Hejlíkem

17. 03. 2013

LiStOVáNí je projekt, který již 10 let představuje poutavou formou divákům knihy českých i zahraničních autorů. Je založený na scénickém čtení konkrétní knihy, jehož cílem je vzbudit u dětí zájem o čtení.

Listovací večírek

Listovací večírek

3. 12. 2012

České Budějovice - Projekt scénického čtení LiStOVáNí, který vymysleli Lukáš Hejlík, Věra Hollá a Pavel Oubram, slavil deset let v českobudějovickém Malém divadle.

Scénické čtení na Biskupském Gymnáziu

2. 12. 2012

Pro Biskupské gymnázium v Brně se stalo tradicí 16. listopadu listovat společně s námi, tentokrát to bylo knihami Straka v říši entropie a Mrtvý holky. Jeden ze studentů Jiří Pazdera v roli reportéra požádal o rozhovor Lukáše Hejlíka a společně s kameramanem Davidem Janošikem připravili reportáž, na kterou se můžete podívat zde.