Skip to main content
Rozhovor se Zuzanou Dostálovou

Rozhovor se Zuzanou Dostálovou

24. 09. 2020

Zuzana Dostálová (1976), violoncellistka a spisovatelka, vydala v roce 2016 svou prvotinu Proč všichni odcházejí. Je také zakladatelkou projektu Povídky ze zdi, jehož podstatou je štafetové psaní. S autorkami Pavlou Horákovou a Alenou Scheinostovou vydala novelu Johana (Paseka 2018).

Rozhovor s Járou Rudišem

Rozhovor s Járou Rudišem

13. 09. 2020

Jaroslav Rudiš pracoval jako učitel, DJ, manažer punkové skupiny, hotelový portýr a naposledy jako novinář v deníku Právo. Nyní je spisovatelem na volné noze. Proslavil se hned svou prvotinou Nebe pod Berlínem v roce 2002. Kniha získala Cenu Jiřího Ortena, byla oceněna jako Nejkrásnější kniha roku a navíc přeložena do pěti jazyků. Je autorem knih Grandhotel, Potichu, Konec punku v Helsinkách, Národní třída a nově i Český ráj.

Rozhovor s Markétou Lukáškovou

Rozhovor s Markétou Lukáškovou

3. 11. 2019

Markéta Lukášková pochází z Českých Budějovic. Před maturitou jezdila rok do Prahy na žurnalistickou přípravku a pak nastoupila na brněnskou Masarykovu univerzitu.

Rozhovor s Michalem Kašpárkem

Rozhovor s Michalem Kašpárkem

6. 01. 2019

Michal Kašpárek je šéfredaktorem webu Finmag a autorem zatím jedné knihy, novely Hry bez hranic. Než ji v září 2018 vydal, vystudoval žurnalistiku a teorii audiovizuálních médií na Masarykově univerzitě a psal mimo jiné pro Reportér a Radio Wave. Dodnes píše tištěné i online komentáře, rozhovory a recenze knih a filmů.

Rozhovor s Markem Šindelkou

Rozhovor s Markem Šindelkou

2. 10. 2018

Marek Šindelka je dvojnásobným držitelem ceny Magnesia Litera za prózu. V roce 2012 ji získal za sbírku povídek Zůstaňte s námi (Odeon, 2011) a v roce 2017 za román Únava materiálu (Odeon 2016). Vystudoval kulturologii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku a dramaturgii na FAMU.

Rozhovor s Keithem Stuartem

Rozhovor s Keithem Stuartem

7. 09. 2018

Keith Stuart pracuje jako novinář pro deník The Guardian, kde píše hlavně o počítačových hrách. Dříve přispíval do známého herního časopisu Edge i jiných periodik zaměřených na herní průmysl a publikoval články o digitálním a interaktivním umění v časopisu Frieze.

Rozhovor s Milošem Gregorem

Rozhovor s Milošem Gregorem

1. 03. 2018

Miloš Gregor (31 let) působí na katedře politologie Masarykovy univerzity v Brně. Odborně se věnuje volebním kampaním, politické komunikaci a analýze propagandy.

Rozhovor s Milošem Urbanem

Rozhovor s Milošem Urbanem

10. 11. 2017

Miloši, máš před sebou slušnou šňůru, #Urban50tour. Co všechno přinesla do tvého života „Padesátka“?

Pohodu a zklidnění, radost z obyčejných věcí, život starého mládence, který si může dělat, co chce, pokud mu na to zbývají síly a peníze.

Rozhovor s Torey Hayden

Rozhovor s Torey Hayden

25. 08. 2017

Knihy Torey Hayden si získaly fanoušky v mnoha zemích světa a čeští čtenáři mezi nimi nechybí. Slavná autorka a speciální pedagožka zanedlouho navštíví Českou republiku, aby se zúčastnila turné s projektem ListOVáNí, který přináší scénické čtení knihy Zvíře.

Rozhovor s C.D. Paynem

Rozhovor s C.D. Paynem

30. 05. 2017

C.D.Payne se vrací do Česka! Tentokrát to bude ještě šílenější šňůra než ta před pěti lety. Za tu dobu vydal jeho nakladatel (Jota) několik jeho dalších skvělých románů a LiStOVáNí je teď představí v téměř třiceti městech na červnovém Turné v hajzlu 2.

Rozhovor s Arnoštem Lustigem

Rozhovor s Arnoštem Lustigem

27. 11. 2016

Jenom ho nelitujme, to by se Arnošt naštval. Jasně, že má pátým rokem rakovinu, jasně, že má bolesti. Už jen leží v posteli, svlečený do půl těla, slabý jako nikdy dřív. Ale pořád je s ním zábava, vždyť "Lustig" znamená v němčině "Veselý". Arnošt Lustig bude veselý až do poslední minuty.

Rozhovor s Tomášem Poláčkem

Rozhovor s Tomášem Poláčkem

16. 10. 2016

STOJÍM U SILNICE, MEDITUJU, UČÍM SE TRPĚLIVOSTI
Že se i dnes dá zažít velké dobrodružství, nám všem ukázal český novinář a cestoval Tomáš Poláček. V době, kdy si neumíme představit dovolenou bez leteckého provozu, to Tomáš udělal úplně jinak.

Rozhovor s Tore Renbergem

Rozhovor s Tore Renbergem

5. 09. 2016

LiStOVáNí začíná další sezónu knihou norskou. Stojí za ní úspěšný spisovatel a muzikant Tore Renberg, kterému zatím česky vyšly dvě knihy - romány Muž, který miloval Yngveho o dospívajícím Jarlem Kleppovi, který se v lásce nedokáže rozhodnout mezi přítelkyní a novým spolužákem Yngvem,

Rozhovor s Markétou Baňkovou

Rozhovor s Markétou Baňkovou

15. 08. 2016

Markéta Baňková za svou knihu bajek pro dospělé Straka v říši Entropie, získala Magnesii Literu v kategorii objev roku. Teď jí vyšel další román, Maličkost, a opět si stojí velmi dobře. LiStOVáNí se Strakou znovu vyráží na turné, kde bude mít obě knihy podepsané autorkou k prodeji. A i když je to sranda hlavně pro dospělé,

Rozhovor s Robertem Fulghumem

Rozhovor s Robertem Fulghumem

2. 06. 2016

Robert Fulghum míří do Česka uvést svou novou knihu Poprask v sýrové uličce. Chystá se také na veliké turné s projektem LiStOVáNí, který uvede na jevišti jeho Drž mě pevně, miluj mě zlehka. Robert Fulghum aka seňor Fuljumero si v divadelním představení zahraje, pak bude besedovat s diváky, aby se jim nakonec podepsal do nové knihy,

Rozhovor s Lukášem Hejlíkem o turné s Robertem Fulghumem

Rozhovor s Lukášem Hejlíkem o turné s Robertem Fulghumem

21. 05. 2016

Projekt LiStOVáNí uvedl doposud na jevišti 103 knih. Velmi často soubor okolo herce Lukáše Hejlíka doprovodili i samotní autoři a to opravdu z celého světa. Mezi ty nejvýznačnější patří například i Robert Fulghum. Ten se teď vrací do Čech již na třetí turné s tímto divadelně-literárním projektem.

Rozhovor s Fridou Nilsson

Rozhovor s Fridou Nilsson

25. 04. 2016

„České vydání mé knihy je fantastické!" Tak zakončila náš rozhovor Frida Nilsson, švédská spisovatelka knih pro děti, jejíž kniha Gorila a já nedávno vyšla v nakladatelství Portál. Povídala jsem si s ní nejen o její knize, ale i o tom, jak bychom se měli chovat k dětem.

Rozhovor s Jiřím Hájíčkem

Rozhovor s Jiřím Hájíčkem

10. 04. 2016

Potřebuješ mít pro knihu vždycky nějaký reálný předobraz, nebo si většinou dokážeš všechno vyfabulovat?

Já nejsem typ autora, který by si sedl ke stolu a teď přemýšlel, o čem bude psát. Vždycky je to nějaká reálná inspirace zvnějšku, nějak se mě to téma dotýká, ale pak už jde psaní svou cestou...

Rozhovor s Archie Kimptonem

Rozhovor s Archie Kimptonem

15. 03. 2016

Rozhovor s Archie Kimptonem pro Brooke Hunter
Jak vás vlastně vůbec napadlo sepsat Šmodrchův příběh?
No, všechno to vlastně začalo s Dobby! To byla taková plastová panenka s velkýma očima. Patřila mé starší sestře. Když mi bylo pět, zjistil jsem... 

Rozhovor s Marií Doležalovou

Rozhovor s Marií Doležalovou

8. 02. 2016

Proč jste se vlastně vrhla na psaní blogu Kafe a cigárko?
Psaní pro mě byl vždycky relax a způsob, jak dávat ven emoce. Před psaním blogu jsem ale celé dva roky nepsala vůbec, nebyl na to čas, a tím spíš se to ve mně nastřádalo a díky tomu, že mě napadlo "moje" téma, ke kterému jsem měla spoustu