Skip to main content

Óda na LiStOVáNí

 |  Reference

Paní Květa M. ze Západních Čech, inspirována studentskou prací Tomáše, nám napsala svoji "Ódu na LiStOVáNí", kterou rádi uveřejňujeme a děkujeme.

LiStOVáNí = jedno slovo - devět písmen, různé velikosti... ale nejvíce ze všeho to značí OBSAH názvu a ten je daleko hlubší, než se na první pohled zdá.

Význam obsahu je nenápadný a přitom tak známý, vždyť kdo někdy něčím nelistoval. Zasáhne vás v tom nejlepším slova smyslu, jak nejvíc může, aniž si to sami uvědomujete... A ač se může zdát příprava knihy ke zpracování celkem jednoduchá - tzn. od výběru zajímavého titulu - až vlastně po konečný potlesk spokojených diváků - není tomu tak... jde především o to, co nejvíce vystihnout "živoucí " knihy - formou scének, kostýmů, výběrem hudby apod., probudit tím především u mladých chuť knihy číst a vytáhnout je od tristního civění do počítačů.

Naplněné školy, knihovny, divadla i jiné scény jsou toho důkazem, že se to při LiStOVáNí daří víc a více! Je to také ale i o velké obětavosti všech účinkujících. Nejde nepřehlédnout náročné přemísťování po celé republice, kdy jedno představení stíhá druhé. To o něčem hodně svědčí... A je obdivuhodné, kdy pan Hejlík v danou chvíli předstoupí před diváky a nenuceným úsměvem uvádí chystanou knihu. Jsou znaveni (denně i šest představení), daleko od svých rodin a přesto přijíždí vždy perfektně připraveni, aby dotvářeli skvělé zážitky... a jen ti nejzasvěcenější ví, že ovan spálené gumy stoupá z pneu červeného sedanu, kterým Listováci přijeli a to na časový (možná časovaný) doraz !

Nad rámec času jsou ochotni pobesedovat, doporučovat další knižní tituly a donekonečna vštěpovat jak knihy krásně voní... a po jejich vystoupení to ví už úplně každý, i ten, který ani tak moc nečte... a to je ten největší a nejpodstatnější přínos LiStOVáNí. A jsou to i jiné literární akce, kterých se umělci účastní - např. SVĚT KNIHY... MEZINÁRODNÍ TÝDNY ČTENÍ DĚTEM... NOC LITERATURY... LETNÍ KNIŽNÍ VELETRH... NOC S ANDERSENEM a jiné projekty.

LiStOVáNí přeji, ať se nemusí potýkat ničím menším, než jsou peníze, ale ty jsou (až) na prvním místě... a víme, že bez nich to nejde ani nikde jinde ve světě. Tak věřme, že ten, kdo má co dočinění v přerozdělování financí v kultuře, bude tomuto záslužnému projektu maximálně vstřícný a nápomocen.