Skip to main content

Ukázka: Dobrý proti severáku

 |  Ukázky z knih

Kapitola první

15. ledna
Předmět: Zrušení objednávky
Chtěla bych zrušit svoje předplatné. Půjde to prosím touto cestou?
S pozdravem E. Rothnerová

O 18 dní později
Předmět: Zrušení objednávky
Chci zrušit předplatné. Je to možné po mailu? Prosím o stručnou odpověď.
S pozdravem E. Rothnerová

O 33 dní později
Předmět: Zrušení objednávky
Vážené dámy a vážení pánové z vydavatelství časopisu Like, jestliže Vaše vytrvalé ignorování mých pokusů zrušit předplatné má za cíl prodej dalších čísel Vašeho produktu, jehož úroveň bohužel neustále klesá, musím Vám s politováním sdělit, že už nic platit nebudu!
S pozdravem E. Rothnerová

O 8 minut později
Odp:
To je omyl. Já jsem soukromá osoba. Mám adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vy chcete Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Jste už třetí, kdo u mě ruší předplatné. Ten plátek se musel pořádně zhoršit.

O 5 minut později
Re:
Aha, promiňte! A děkuju za vysvětlení. Zdravím. E.R.

O 9 měsíců později
Bez předmětu
Veselé Vánoce a úspěšný nový rok přeje
Emmi Rothnerová

O 2 minuty později
Odp:
Milá Emmi Rothnerová, známe se sice ještě míň než nijak, ale přesto Vám děkuji za srdečný a nesmírně originální hromadný mail! Abyste věděla: zbožňuji skupinové maily pro skupinu, ke které sám nepatřím.
Zdraví Lekle

O 18 minut později
Re:
Omlouvám se za písemné obtěžování, pane Zdraví Lekle.
Omylem jste se dostal do adresáře mých zákazníků, když jsem před několika měsíci chtěla zrušit předplatné a nechtěně jsem se překlepla na Vaši mailovou adresu. Okamžitě Vás vymažu.
PS: Pokud Vás napadá nějaká originálnější formulace, jak někomu popřát „Veselé Vánoce a úspěšný nový rok", klidně mi ji napište. Prozatím: Veselé Vánoce a úspěšný nový rok!
E. Rothnerová

O 2 minuty později
Odp:
Přeji Vám příjemné svátky a těším se i za Vás na nadcházející rok, který bude patřit k Vašim osmdesáti nejlepším. A pokud byste si snad předplatila nějaký ten špatný den, klidně můžete objednávku – omylem – zrušit u mne.
Leo Lekle

O 2 minuty později
Re:
Zírám!
Ahoj, E.R.

O 38 dní později
Předmět: Už ani euro!
Vážené vedení vydavatelství Like, rozloučila jsem se s Vaším magazínem třikrát písemně a dvakrát telefonicky (s nějakou paní Hahnovou). Pokud mi i přesto časopis dál posíláte, považuji to za Vaše soukromé potěšení. Složenku na 168 eur, kterou jsem právě obdržela, si ráda nechám jako suvenýr, abych si na Like vzpomněla i poté, co konečně přestanu dostávat další vydání. Nečekejte ale, že bych Vám ještě zaplatila jediné euro.
E. Rothnerová

O 2 hodiny později
Odp:
Milá paní Rothnerová, děláte to schválně? Nebo jste si předplatila ty špatné dny?
Zdraví Loe Lekle

O 15 minut později
Re:
Milý pane Lekle, už je mi to vážně hrozně trapné. Trpím bohužel chronickou poruchou „ei", nebo spíše poruchou „e před i". Když píšu rychle a má následovat „i", vklouzne mi před ně vždycky „e". Je to tím, že špičky mých prostředníčků proti sobě na klávesnici bojují. Levá chce být vždycky rychlejší než pravá. Jsem totiž původně levák, kterého ve škole přecvičili na pravorukost. Levička mi to dodnes neopustila. Pokaždé tam špičkou prostředníčku nastrčí éčko, než pravá stihne napsat íčko. Promiňte mi to obtěžování, už k tomu (doufám) nedojde.
Hezký večer přeje E. Rothnerová

O 4 minuty později
Odp:
Milá paní Rothnerová, můžu Vám položit otázku? A hned ještě druhou: Kolik času jste potřebovala na e-mail s vysvětlením poruchy „ei"?
Nashle. Leo Lekle

O 3 minuty později
Re:
Dvě otázky na oplátku: Kolik myslíte? A proč se ptáte?

O 8 minut později
Odp:
Odhaduji, že jste nepotřebovala víc než dvacet vteřin. V tom případě Vám gratuluji: na tak krátkou dobu se Vám podařilo bezvadné sdělení. Pobavilo mě. A to dnes večer už nejspíš nic a nikdo jiný neudělá. Na Vaši druhou otázku, proč se ptám: v současnosti se rasovně zabývám mj. jazykem e-mailů. A ještě jedna moje otázka. Nebylo to víc než dvacet vteřin, mám pravdu?

O 3 minuty později
Re:
Aha, tak Vy se pracovně zabýváte e-maily. To zní zajímavě, jenže já si teď připadám trochu jako pokusný králík. Ale to je jedno. Máte svou webovou stránku? Jestli ne, nechcete nějakou? A jestli ano, nechcete hezčí??? Já se totiž pracovně zabývám webovými stránkami. (Až sem jsem potřebovala přesně deset vteřin, stopla jsem si to, ale to je pracovní „hovor", to jde vždycky šup šup.)
U mého banálního mailu o poruše „e před i" jste se ale bohužel pořádně spletl. Ukradl mi určitě dobré tři minuty života. No jo, kdo ví, k čemu byl dobrý? Teď by mě ale přece jenom zajímalo: proč jste předpokládal, že jsem na ten svůj mail o „e před i" potřebovala jenom dvacet vteřin? A ještě něco mě zajímá, než Vám dám definitivně a napořád pokoj (ledaže by mi z nakladatelství Like poslali zase nějakou složenku). Píšete: „Můžu Vám položit otázku? A hned ještě druhou: Kolik času jste ... atd. ...? V této souvislosti mám dvě otázky. Zaprvé: Kolik času jste potřeboval na tenhle vtip? Zadruhé: Je tohle Váš způsob humoru?

O hodinu a půl později
Odp:
Milá neznámá paní Rothnerová, odpovím Vám zítra. Teď vypínám počítač. Dobrý večer, dobrou noc, podle toho, kdy to budete číst. Leo Leike