Skip to main content

Ukázka: Můj příběh 9.58

 |  Ukázky z knih

USAIN BOLT – NEJRYCHLEJŠÍ MUŽ na světě. Tohle mě vážně nikdy neomrzí poslouchat. Kdybyste shromáždili stovku lidí a zeptali se jich, kdo je nejlepší hráč basketbalu na světě, nejlepší fotbalista nebo nejlepší světový hráč kriketu, nejspíš byste od nich nedostali stejnou odpověď. Pokud byste jim položili otázku „Kdo je nejrychlejší sprinter světa?", všichni by odpověděli stejně – Usain Bolt.

Proč? Protože tady rozhoduje časomíra. V tomhle neplatí žádný dohady či domněnky. V knihách rekordů se píše, že pokud jde o závod na 100 metrů, který je skutečným měřítkem lidské rychlosti, jsem nejrychlejším člověkem, který kdy žil.Na mistrovství světa v Berlíně jsem tuto vzdálenost uběhl za 9,58 sekundy.
V současné době žije na světě 6,8 miliardy lidí a od objevení prvního člověka jich prý žilo na naší planetě celkem asi 107 miliard. Je to fakt skvělý pocit, že jsem z nich všech nejrychlejší.
Rozhodl jsem se být sprinterem nejen proto, že jsem byl nejrychlejší kluk ve škole, ale i protože jsem věděl, že v běhu nemá místo žádné politikaření. V týmových sportech není možné zjistit, kdo je objektivně nejlepší. Jeden trenér si může myslet, že jste dost dobrý pro jeho tým, druhý s tím nemusí souhlasit, roli tu můžou hrát rodinné nebo přátelské vazby. Jenže v atletice nejrychlejší buď jste, nebo nejste – názor tady neznamená vůbec nic.
Před waldensiánskou základní školou jsme měli travnatou dráhu, která se dodnes ani trochu nezměnila. Na konci rovinky je pořád nepříjemný půlmetrový sklon. Když jsem tu poprvé závodil, porazil mě kluk jménem Ricardo Geddes. Jednou se se mnou náš trenér Devere Nugent vsadil o oběd, že nad Richardem nezvítězím.