Skip to main content
Mariusz Szczygieł

Mariusz Szczygieł

12. 09. 2008

Mariusz Szczygieł (42) je polský reportér a spisovatel, který se zaměřuje na provokativní kritiku domácího konzervativismu. Označuje se za čechofila a jeho kniha Gottland a další "české" reportáže shrnují morálně sporné úkazy a příběhy z novodobých českých dějin. Gottland se stal v Polsku hitem získal výroční cenu čtenářů i knihkupců a v Česku se ho od podzimu prodalo 20 tisíc výtisků.

Hodnocení Čteme s Listováním

17. 06. 2008

Představit nové formy práce s dětskými čtenáři, děti motivovat k četbě a dospělým ukázat, jak lze také získat zájem dětí o čtení, to vše bylo cílem společného projektu Klubu dětských knihoven Zlínského kraje.

Emil Hakl

Emil Hakl

22. 05. 2008

Emil Hakl, vl. jménem Jan Beneš (1958) – autor mj. povídkových knih Konec světa, O létajících objektech, novely O rodičích a dětech (Magnesia Litera 2003 za prózu), románů Intimní schránka Sabriny Black a Let čarodějnice.

Ukázka: Soví zpěv

Ukázka: Soví zpěv

19. 05. 2008

Rebeka...

Vrazí do třídy, když už jsem s prvním náčrtem skoro hotov.
Nezlobte se, ale praskla mi guma u sukně! Musela jsem se vrátit domů a vzít si jinou, odříkává jednu ze svých absurdních omluv a hrne se ke stojanu.

Ukázka: Kvak a Žbluňk jsou kamarádi

Ukázka: Kvak a Žbluňk jsou kamarádi

15. 04. 2008

Koláčky

Žbuňk napekl koláčky.
"Tyhle koláčky moc pěkně voní," poznamenal.
Ochutnal jeden.

Ukázka: Myši patří do nebe

Ukázka: Myši patří do nebe

8. 02. 2008

Brána se sama od sebe otevřela a Šupito pomalu, s bušícím srdcem proklouzla na druhou stranu. Šla co noha nohu mine a na každém kroku se rozhlížela. Do neznámých míst vstupovala vždycky opatrně. Všude mohlo číhat nebezpečí a rozumná myš s tím musela počítat. Proto nikdy neriskovala – ani když byla mrtvá.

Ukázka: Proměněné sny

Ukázka: Proměněné sny

26. 10. 2007

Stala se ze mě špinavá kočka, která si líže bolavej zadek, ale má i něco víc

/ Eva, 27 let, vdaná /

Ukázka: Žhavý měsíc

Ukázka: Žhavý měsíc

29. 08. 2007

Věděl, co se bude dít. Pochopil to, jakmile ji uviděl. Když mu padla do oka, zapomněl na všechny dojmy z návratu na Chaco a pohnutá shledání s blízkými. Araceli měla černé vlasy s rovnou ofinkou, dlouhé a pevné, dokonale rámující úzký obličej jako obraz italského mistra. Zpod čela jí čněly temné, třpytivé oči, poněkud malátné, ale bystré.

Ukázka: Simion Vytažník

Ukázka: Simion Vytažník

12. 08. 2007

Operace zaměřená na zvětšení penisu stojí půl druhého milionu. Pohled paní Gleofiny se tomuto titulku vyhýbal, jak jen mohl, ale nakonec si ho musela i proti své vůli přečíst, protože poslední otázka testu Je vám manžel věrný? končila těsně nad příslušným článkem.

Ukázka: Kouzelná baterka

Ukázka: Kouzelná baterka

25. 06. 2007

Maminka s tatínkem šli večer do kina a Franta zůstal doma sám. Řekli mu, aby šel spát. "Přece by ses nebál," povídal tatínek, "takový velký kluk!" "Budeš mít zamčeno a my přijdeme za chvilku. Máš tady Petalíka a v posteli se ti nemůže nic stát," řekla maminka, ale Franta se stejně bál.

Lenka Janíková

Lenka Janíková

14. 06. 2007

S Lenkou jsem si v pátek povídal nejen o pohádkách, fantazii a LiStOVáNí. Dostalo se i na to, kdo je z ansámblu nejhezčí. Tentokrát byla odpověď zaznamenána a vy si ji můžete přečíst.

Olga Černá

Olga Černá

7. 06. 2007

Olga Černá je knihovnice a občanka obce Nadějkov. Pro projekt LiStOVáNí především autorka skvělé knížky Kouzelná baterka, kterou vydalo v roce 2004 nakladatelství Baobab a kterou na jedničku kolážemi vypravela Michaela Kukovičová.

Ukázka: Mrtvý holky

Ukázka: Mrtvý holky

18. 05. 2007

SMRTEČKA

Byla to kamarádka, i proto jí to navrhl. A zase s nikým nechodil, to byl druhý důvod. Znali se od střední školy, vídali se tak jednou do roka a vždycky se spolu opili.

Miloš Urban

Miloš Urban

16. 05. 2007

Na Skleněné louce bylo horko a květen. Mělo zde být i LiStOVáNí, měl tu být i Miloš Urban. A byl tu. Popíjel u stolku sodovku a kouřil. Postupně se půda Skleněné louky začala plnit diváky. Ti přicházeli na další z cyklu scénických čtení, tentokráte na Mrtvý holky, jejichž autorem není nikdo jiný než přítomný Miloš Urban.

Ukázka: Co jsem to proboha udělal?

Ukázka: Co jsem to proboha udělal?

7. 05. 2007

Už více než dvacet let trávívám každý rok několik měsíců na Krétě. Proč zrovna na Krétě? Mohl bych říct, že kvůli mé zálibě v dějinách. Ve vrstvách jsou tam nakupeny lidské události za více než šest tisíciletí. Také bych mohl říct, že mě tam přivedla krása krajiny – hory, moře a pláže.

Tomáš Drápela

Tomáš Drápela

23. 04. 2007

Byl jsem šťastný, když jsem se dozvěděl, že mé obavy byly liché. V tom se ve mně vzbudila zvědavost. Tomáše Drápelu jsem nikdy předtím neviděl. Otázky které jsem poslal se také vrátily zodpovězeny. Jaké byly? Jaké byly odpovědi? Kdo je Tomáš Drápela? Tajemství bude odhaleno o pár řádků níž.

Pavel Oubram

Pavel Oubram

23. 04. 2007

Turné s Hodinovým strojkem sice již začalo, ale ještě předtím než se vrhlo na scény LiStOVáNí, se za zády všech diváků tajně připravovalo. Pavel Oubram v potemnělých místnostech kdesi na českobudějovicku otevíral znovu a znovu Pullmanovu strašlivou knihu. Za světla svícnů se nad roztodivným příběhem skláněl spolu s Věrkou Hollou, nejoblíbenější herečkou poličských intelektuálů a také s tajemným mužem nesoucím jméno Drápela!!! Co se dělo? Kdo je onen muž?

Ukázka: Stará dáma vaří jed

Ukázka: Stará dáma vaří jed

28. 02. 2007

Pertti Lahtela paní plukovníkové Linnee Ravaskové přísně nakázal, ať ho následuje. Napřed půjdou do jednoho bytu na Erikovu ulici a tam se ukáže, co budou dělat dál.

Linnea se třásla po celém těle. Viděla mladíkovi na očích, že s dobrými úmysly zdaleka nepřichází. Linnea dostala strach o život.

Ukázka: Zameť mou hruď

Ukázka: Zameť mou hruď

16. 01. 2007
ÚNOS MRÁZKOVÉ

Tlukot křídel se rozléhal krajinou. Nikomu to nevadilo, pouze někteří obyvatelé sahali mimoděk po mobilech a potom se divili, ale to byl jejich problém.

Ukázka: Rakovinu nevyléčíš

Ukázka: Rakovinu nevyléčíš

26. 12. 2006

Když zabili Lennona, měli jsme všechny ostatní rockový hvězdy rovnou postřílet. Prostě je postavit ke zdi, nastoupit si do autobusu Partridge Family, pomalu popojíždět kolem a odstřelovat je jednoho po druhým.